Helge Rohn

Bygg21: Visjon og mål for norsk byggenæring

Bygg21-styret startet sitt arbeid i april 2013. Siden da er det gjennomført en rekke samlinger og møter med aktører i byggenæringen for å få innspill til Bygg21s strategier for utvikling av norsk byggenæring.

Helge Rohn

Fungerende prosjektleder i Bygg21

På bakgrunn av alle innspillene har Bygg21 nå utviklet en visjon og seks mål for norsk byggenæring. Vi mener vi er kommet langt med dette arbeidet, men vil fortsatt gjerne ha kommentarer. Kom med kommentarer og bidra i diskusjonen på på Bygg21s LinkedIn-gruppe http://linkd.in/T5YcGN eller på epost til Bygg21.

Visjon

En attraktiv byggenæring som kjennetegnes av konkurransekraft, innovasjonsevne og samfunnsansvar.

Mål

1) Riktig kompetanse i alle ledd i verdikjeden

· Riktig kompetanse inkluderer faglig kompetanse, evne til samarbeid og god ledelse, og gir høy verdiskapning.
· Dette forutsetter utdanning som speiler næringens behov, innenfor alle fag og nivåer.
· God kompetanse i alle ledd forutsetter vilje til deling av erfaringer og evne til å utnytte dette til videre utvikling og innovasjon.


2) Kvalitet, seriøsitet og god bransjekultur gjør næringen attraktiv og gir god lønnsomhet

· Seriøsitet og god bransjekultur krever et sterkt fokus på HMS, åpenhet og gode etiske holdninger.

3) Betydelig reduksjon i klimagassutslippene i byggenes livsløp. For nybygg skal utslippene reduseres med minst 50 prosent innen 2020.

· Med byggenes livsløp forstår vi areal planlegging, prosjektering, bygging, drift, rehabilitering og riving.
· Utslippsreduksjonen fra bygg er i hovedsak knyttet til energibruk, bundet energi i produksjon av materialer og utstyr og transport i driftsfasen.


4) Økt konkurransekraft og innovasjonsevne gjennom klyngedannelser, ambisiøse forsknings- og utviklingsprosjekter, med bruk av IKT i alle ledd.

· Klyngesamarbeid vil gi økt helhetlig forståelse og fokus, økt kompetanseutvikling og større økonomisk rom for forretningsdrevet innovasjon og FoU. Samlet sett vil dette gi en betydelig produktivitetsgevinst.
· Digitalisering og bruk av digitale bygningsinformasjonsmodeller vil gi økt kvalitet og effektivisere prosjektene og livsløpsforvaltningen.

5) Miljøriktig og klimatilpasset bygging som tjener menneskenes og virksomhetenes behov og bidrar til omgivelser med god kvalitet

· Bygg som er verdiskapende for virksomheten de skal huse og tilpasningsdyktige for nye brukeres behov gjennom levetiden.
· Bygg som er tilpasset omgivelsene og tilfører ny kvaliteter.

6) God planlegging, effektiv samhandling og åpen kommunikasjon i byggeprosessene

· Prosjektering og planlegging av produksjon, innkjøp og logistikk i utførelsesfasen som tilrettelegger for effektiv bygging.
· Gjennomføringsmodeller, arbeidsprosesser og kontrakter som legger til rette for god samhandling fra tidligfase til ferdig bygg.
· Effektiv samhandling forutsetter god forståelse og respekt for øvrige aktørers utfordringer og arbeidsbetingelser.
· Åpen deling av erfaringer overfor utdanningsinstitusjoner og øvrige deler av næringen, gir grunnlag for kontinuerlig forbedring og innovasjon.