Raser mot statens lønnspolitikk

NITOs forhandlingsleder for de statsansatte medlemmene, Siw Tyldum, er svært misfornøyd med at forhandlingene om lønnsoppgjøret i staten endte med brudd og megling.

Siw Tyldum er hard når hun skal karakterisere bruddet i staten for NITOs medlemmer.

- Kommunal- og moderniseringsdepartementet ved statens personaldirektør representerer arbeidsgiversiden og møter de fire hovedsammenslutningene i staten i forhandlinger med påstått hensikt å komme fram til et forhandlingsresultat. Men de vil ikke komme frem til noe forhandlingsresultat – og det er dessverre lett å dokumentere, sier Tyldum og viser til statens svært grove skisser til løsning som ble lagt frem på forhandlingenes siste dag.

- Det er mangel på presiseringer heler veien. Flere av punktene er normalt det man ser i forhandlingenes spede begynnelse, ikke når forhandlingsfristen begynner å nærme seg, sier hun.

Vil ha svensk løsning

For å rydde opp i forhandlingskaoset i staten mener NITO at man må gjøre som i Sverige og etablerte en statlig arbeidsgiververk løsrevet fra det departementale systemet.

- Vi vil ha et arbeidsgiververk der brukerinteressen på arbeidsgiversiden skal lage lønnspolitikken og føre denne ut i livet gjennom forhandlinger med arbeidsgiverorganisasjonene. Det er lov og være både enig og uenig med arbeidsgivermotparter når det forhandles, men det er helt uakseptable å møte dem som ikke har ryggrad til å gjøre noe som helst, sier Tyldum