LO-topp støtter SV-utspill om skatteskjerpelse

SV vil heve skattenivået i Norge med 9 milliarder kroner. LO-topp og tidligere medarbeider av Ap-leder Jens Stoltenberg, Mette Nord, støtter utspillet.

Finansminister Siv Jensen (Frp) fortalte at vekstfremmende skattelettelser ville stå sentralt i arbeidet med neste års statsbudsjett, da hun var på vei inn til regjeringens budsjettkonferanse sist mandag.

SV mener derimot at Norge bør gå i motsatt retning.

– Vekstfremmende er et villedende begrep. Kuttene i årets budsjett har motsatt effekt. Høyre gjør dermed det partiet alltid gjør når det kommer i regjering, de betaler betale tilbake støtten de fikk i valgkampen, sier SVs finanspolitiske talsmann Snorre Valen.

Inntekt og finans

SV vil heve inntektsskatten for de med høye inntekter, innføre finansskatt og nulle ut de blåblå skattekuttene.

– Jeg mener at folk som tjener omtrent det samme som meg, fint kan betale mer i inntektsskatt, sier Valen.

Som stortingsrepresentant tjener han 836.579 kroner i året.

Finansskatten er en reaksjon på bankenes bonusfest. SV-leder Audun Lysbakken mener DNB-sjef Rune Bjerke ber om at det innføres finansskatt når han betaler 30 millioner kroner i bonuser samtidig som banken holder renta høy, reduserer antall ansatte og kaller det hele for et spleiselag.

Finansskatten er beregnet å dra inn 9 milliarder kroner.

– De pengene vil vi bruke på viktige velferdstiltak, sier Valen.

LO-topp enig

LO-forbundet Fagforbundet er enig. Med 330.000 medlemmer er Fagforbundet landets største. Hjelpepleiere, brannmenn og barnehageansatte er blant over 100 yrkesgrupper som er organisert der.

– Det kan ikke være noe mål i seg selv å holde skattenivået på 2004-nivå, sier forbundsleder Mette Nord til NTB.

Hun var statssekretær ved Statsministerens kontor under Ap-leder Jens Stoltenberg, som hadde uendret skattenivå som styringsmantra i åtte rødgrønne år.

– Det synet jobber Fagforbundet for å endre, sier Nord, som kan bli valgt inn i Aps sentralstyre dersom Ap-landsmøtet også ved neste korsvei følger tradisjonene.

Nord sier hun har vanskelig for å se at skattelettelser er vekstfremmende.

– Jeg ser økt forbruk for de rikeste, men ikke vekst. Vi må heller spørre oss selv hvilken kvalitet vi skal ha på våre felles tjenester. Med det som utgangspunkt, må vi åpne for at vi kan øke skatten for de med høyest inntekt, sier Nord.

Fagforbundet støtter også forslaget om finansskatt.

Vekstfremmende

Valen er ikke redd for at økt skatt er en dårlig sak.

– Skatt er et viktig virkemiddel og det er tåpelig å binde skattenivået til et bestemt år. Jeg tror velgerne undervurderes når stort sett all skattedebatt handler om lavere skatt. Men også i vårt opplegg er det snakk om lavere skatt, vel å merke for dem som tjener minst, sier Valen.

Nord mener at debatten tilsløres av begrepet «vekstfremmende skattelette».

– Det mest effektive veksttiltaket ville vært å få enda flere kvinner i arbeid. Næringslivet er avhengig av at vi har disse fellesgodene. En sterk offentlig sektor som produserer velferdstjenester av god kvalitet, er helt avgjørende for vekst i næringslivet, sier hun.