Nordre Kvartal, Vulkan

Foto: Trond JoelsonFoto: Trond JoelsonNordre Kvartal sett fra sørvest, med butikk- og næringsarealer nærmest liggende inntil Maridalsveien. Takflatene har en blanding av fellesterrasser og private med tilgang vi egne takoppbygg fra leiligheten under. Illustrasjon: eve imagesFoto: Trond JoelsonFoto: Trond JoelsonFoto: Trond JoelsonFoto: Trond JoelsonFoto: Trond JoelsonFoto: Trond JoelsonFoto: Trond JoelsonUtviklingssjef Anne-Hilde Bråtebæk og Veidekkes prosjektleder Rune Fossland i en av takhagene. Foto: Trond JoelsonFoto: Trond JoelsonFoto: Trond JoelsonFoto: Trond JoelsonFoto: Trond JoelsonFoto: Trond JoelsonFoto: Trond JoelsonFoto: Trond JoelsonFoto: Trond JoelsonFoto: Trond JoelsonFoto: Trond JoelsonFoto: Trond JoelsonFoto: Trond Joelson

Dette siste og øverste kvartalet er bokstavelig talt kronen på verket i den møysommelige omformingen av det tidligere industriområdet Vulkan.

Fakta

Sted: Oslo

Prosjekttype:
Nærings-, kontor- og boligbygg

Bruttoareal: 29.000 kvm

Byggherre: Vulkan Utvikling AS
(Aspelin Ramm Eiendom)

Totalentreprenør:
Veidekke Entreprenør

Kontraktssum eks mva:
458 millioner kroner

Arkitekt: LPO Arkitekter

LARK: Gullik Gulliksen

Rådgivere: RIA: Brekke & Strand Akustikk l RIB: Kjell Ludvigsen l RIBR og RIE: Sweco l Bistand trafikk og parkering: Rambøll l RIB fysikk: Sintef Byggforsk l RIG og RIV: Norconsult l RIG miljø: Dokken Miljø l RIG støtte: H. P. Jensen l RIV og utførende: Østlandske VVS l Rådgiver bæresystem: Høyer Finseth l Lysdesign: Lightmakers

Underentreprenører/leverandører: Asfalt P-hus og utomhus: Veidekke Industri l Badekabiner: Part l Blikkenslager: Franke Onsrud l Bodvegger leiligheter: Troax l Boring geobrønner: Båsum Brønnboring l Brannisolering og -tetting: Firesafe l Branngardiner og rullegitter: HABY Norske Sjalusier l Tredører innv. boliger: Dooria l Elektro: Lefdal Installasjon l Fasadepuss: Nordisk Facade l Fliser: Fagflis Oslo / Flisekompaniet / Modena Oslo l Garasjeporter p-hus: Norport l Gjerder og autovern p-hus: Gjerde og Sikringsservice l Glass- og alu.fasader: Sagstuen l Grunnarbeider: GJ Entreprenør l Gulvav-retting. RE Gulvavretting l Gulvbelegg Næring: Flowcrete Norway l Gulvbelegg og tepper: Intep l Heis og rullebånd: Otis l Himling: Acusto l Isolasjon: Brødr. Sunde l Isolasjon murplater: Optimera l Kjøkken og garderober: HTH l Lås og beslag: Ingeborg Lås og Beslag l Parkett: ABS Parkettgruppen l Leverandør prefab: Spenncon l Påstøp gårdsrom og tak: Tiller Vimek l Rør: Østlandske VVS l Røykluker trapperom: Bramo Glass og Klima l Solavskjerming: Scandic l Gulvsparkling: Betong og Epoxy-service l Spunt og peling: Entreprenørservice l Stålarbeider: Akrene Mek. Verksted l Ståldører: Rapp Pyrotec / Atlas Industrier l Stålkonstruksjoner: ByggTeknisk Stål l Taktekking: Nortekk l Tegl og mørtel: Mur Direkte l Trapper og rekkverk: EMV Construction l Tømrerarbeider: Akershus Byggmesterforretning l Utomhusarbeider: SL-Stenlegging l Vanntetting betong: Ing. B. Habberstad l Ventilasjon: Randem & Hübert l Vinduer: Lian

Umiddelbart kan Nordre Kvartal fremstå som kun et boligkvartal, med sine tydelige fire lameller med leiligheter. Men det inneholder flere elementer som kanskje ikke oppfattes ved første øyekast; fire parkeringsplan i bunn, deretter flere plan og etasjer med butikkarealer og kontorer, før fem til sju boligetasjer med 117 leiligheter setter prikken over i-en.

Vise, ikke gjemme
Vulkan ligger mellom Maridalsveien og Akerselva, og har en stolt og flere hundre år lang industri-
historie å vise til. Fra 2009 har området vært heleid av Aspelin Ramm Eiendom AS (ARE), som i tråd med bevaringsmyndighetenes pålegg har beholdt enkelte av de eldre bygningene. De har valgt å transformere dem til nye funksjoner. Å fremheve, i stedet for å gjemme, de viktige historiske elementene, har hele tiden vært en premissgiver for ARE.

I 2004 vant LPO Arkitekter konkurransen om utbyg-
gingen av Vulkanområdet, og de har fått æren av å sette sin signatur også på dette siste byggetrinnet. Å ta opp noe av det gamle industrihalluttrykket gjenspeiler seg i valget av tegl i fasadene.

– De nederste planene fra Maridalsveien harmonerer med tegl-valget i nabo-
bygningene videre nordover. Teglbasen fortsetter rundt og forholder seg da til den historiske teglen både i Mathallen og i Dansens Hus. Lamellene ville vi ha så lyse som mulig, her valgte vi en lys puss, forklarer Gry Holter i LPO Arkitekter. Vi finner også et vesentlig innslag av varme, finerte treplater, samt mørk aluminiumbelistning rundt vinduer og dører. Igjen er Cortenstål – i blant annet rekkverk og plantekasser ute – valgt for å fremheve det røffe, industrielle uttrykket.

– Utfordringen var tomta og programmet med mange boliger som skulle på plass. Størrelsen på leilighetene i forhold til reguleringen, gir da svært mange variasjoner, også i størrelsen. Her varierer de fra 35 til 149 kvm, sier Holter.

Tomta er på ca. 4,5 mål. Medregnet de fire p-kjellerne og sett fra Vulkan torg i sørøst, rager Nordre Kvartal elleve etasjer i været. Mellom lamellene er det skapt variasjoner i terrasser, kommunikasjonsveier, trapper og offentlige uterom. Tilkomsten er både fra Maridalsveien i vest, eller fra grunnplanet i øst, i tillegg til atkomst fra flere nivåer i Vulkantrappa. En offentlig heis fra Maridalsveien er åpen 24 timer i døgnet og sikrer også personer med nedsatt funksjonsevne adgang til arealene.

Foruten de 117 leilighetene (her har Stortinget kjøpt 38 av dem til sitt bruk), er det 4.500 kvm med næringsarealer. Her holder også REMA 1000 i disse dager på å innrede sine arealer, en åpning er forventet i løpet av tidlig vår. To kontorarealer, på 500 og 600 kvm ligger i tredje etasje ut mot Maridalsveien. De fire parkeringsplanene inneholder 424 p-plasser, og skal betjene hele Vulkanområdet. Terrengfallet har gjort det mulig å ha tre innkjøringer fra øst, kun et av planene har innvendig rampe.

At prosjektet har en kompleks utforming vil i hvert fall ikke prosjektleder Rune Fossland hos totalentreprenør Veidekke Entreprenør nekte for.

– Det er enda mer komplisert enn det ser ut som, og har vært krevende å prosjektere og spennende å bygge. En skal faktisk ha vært en stund i prosjektet for helt ut å forstå det. Som det alltid er, enkelte mer rasjonelle løsninger og metoder kom vi opp med underveis, forklarer Fossland.

Selvforsynt på energi
– Terrengfallet fra vest ned mot øst krevde enorme masseuttak. I den store byggegropa ble det også boret 50 energibrønner som sammen med de eksisterende brønnene under Mathallen praktisk talt gjør hele Vulkan selvforsynte på energi. Spisslasten kan vi ta fra fjernvarmen, opplyser utviklingssjef i ARE, Anne-Hilde Bråtebæk.

Logistikk
Det ville vært umulig å foreta det meste av massetransport og motta vareleveranser nede fra Vulkan Torg. Derfor hadde man fortauet i Maridalsveien pluss et par leide meter av veien til disposisjon, slik at det ble etablert innkjøring fra sørvest i en sløyfe og utkjøring litt lenger opp. I de indre gårdsrommene sto det to kraner mens byggene ble reist rundt dem.

Siden hovedparkeringen for Vulkan ligger i Nordre Kvartal ville det muligens den gang ha vært mest rasjonelt å begynne med dette trinnet, og ikke avslutte det der. Men også den utfordringen ble løst.

– Vi åpnet de to nederste p-etasjene for bruk allerede den 1. oktober 2012, mens vi fortsatte å bygge etasjene videre oppover. Det løste en del av parkeringsutfordringen, men skapte jo nye ved at vi hadde biltrafikk ut og inn samtidig som vi hadde stor varetilgang på byggeplassen. Men samarbeidet med ARE har gått meget bra, ikke minst ved planlegging av trafikkavviklingen. Også oppfølgingen vår av HMS-arbeidet har gitt resultater. I løpet av 939 dager hadde vi ikke én fraværsskade, påpeker Fossland.

Alle de fire lamellene har takhager på toppen. Noen har egne, private takhager med adgang via egne takoppbygg fra leiligheten under. Men Nordre Kvartal har også store fellesterrasser med svært god utsikt.

Da den siste byggekrana hadde gjort sin jobb, ble den demontert fra sin posisjon i gårdsrommet med hjelp av en mobilkran.

– Kranstanga gikk gjennom et hull i hvert av de fire dekkene, og var boltet fast i bunnplata. Da den var heist opp, måtte vi fire ned dekkeelementer og tette igjen åpningene, før det ble lagt membran og støp på toppen. Alt dette ble gjort i løpet av en helg, sier Fossland.

Den fysiske oppstarten var helt i begynnelsen av juni i 2011, og med den siste overleveringen i midten av desember i 2013. På tross av kompleks konstruksjon og logistikkutfordringene har fremdriften holdt.

– Vår filosofi er at så lenge fremdriften holdes, gir det som oftest bedre forutsigbarhet og økonomi for alle parter. Det har også bidratt til en positiv stemning blant de andre aktørene. Aspelin Ramm Eiendom har hele veien hatt et svært godt samarbeid med hele organisasjonen til Veidekke, og vi har sammen kunnet finne løsninger på utfordringer som alltid dukker opp i krevende byggeprosjekter som dette, sier Bråtebæk.



Flere prosjekter