– Det innebærer at offentlige signalbygg som Universitetsbiblioteket, Rockheim (bildet), Kunst- og designhøgskolen i Bergen, Posthuset i Oslo og Tollpakkhuset i Drammen havner på private hender, sier LO-nestleder Hans-Christian Gabrielsen.

LO protesterer mot statens salg av Entra

LO frykter at en rekke symbolbygg som Universitetsbiblioteket vil havne på private hender, med mindre regjeringen bremser salget av det statlige eiendomsselskapet Entra.

– Næringsminister Monica Mæland (H) kaster seg hodeløst ut i januarsalget. Hun vil av ideologiske grunner selge ut hele selskapet – for enhver pris. Det advarer vi kraftig mot, sier LO-nestleder Hans-Christian Gabrielsen til NTB.

Han viser til at salget trolig vil bli gjennomført før Stortinget får den nye eierskapsmeldingen til behandling.

– Det er uklokt at regjeringen ikke legger opp til å involvere og orientere Stortinget på egnet måte. I stedet for å gjøre dette stykkevis og delt, burde regjeringen først ha kommet med en helhetlig vurdering av det statlige eierskapet, sier Gabrielsen.

Selger hele

LO har tidligere ikke motsatt seg et statlig nedsalg på inntil to tredeler av Entras eiendomsportefølje. Men signalene om at hele selskapet nå legges ut for salg, liker organisasjonen dårlig.

– Det innebærer at offentlige signalbygg som Universitetsbiblioteket, Rockheim, Kunst- og designhøgskolen i Bergen, Posthuset i Oslo og Tollpakkhuset i Drammen havner på private hender.

– Ikke engang Høyre-styrte Oslo selger sitt historiske bibliotekbygg, tilføyer Gabrielsen.

Næringsdepartementet fastslo tirsdag at statens aksjer i Entra Holding er til salgs. Det statlige selskapet er et av Norges ledende eiendomsselskaper. Det eier og forvalter cirka 1,2 millioner kvadratmeter, fordelt på rundt 115 bygg.

– Vi vil i nær kontakt med Entra vurdere hva som er en fornuftig prosess for privatiseringen av selskapet. Vi vil orientere markedet når det er naturlig, fastslo næringsminister Monica Mæland (H).

– Ingen utskilling

Privatiseringen kan gjennomføres uten at eiendommer skilles ut fra selskapet, understreker regjeringen.

– Etter en lengre diskusjon om dette under den forrige regjeringen, er vi er godt fornøyd med at dette spørsmålet nå er avklart og at vi som eier av selskapet kan sette i gang privatisering, sier Mæland.

LO er kritisk til framgangsmåten, og mener statsråden ikke handler til selskapets beste.

– Den eneste effekten av dette er en overføring av verdier og framtidig avkastning fra fellesskapet til private eiere, sier Gabrielsen.