Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB scanpix

Stengte veier og kolonnekjøring etter uvær

Skal du reise over fjellet før jul, bør du starte turen nå. Uvær og storm har ført til flere stengte veistrekninger, og det er kolonnekjøring på en rekke fjelloverganger.

– Folk som skal kjøre over fjellet før julaften, bør komme seg av gårde så raskt som mulig. Værprognosene er dårlige og flere veier kan bli stengt i løpet av dagen dersom forholdene tilsier det. Trafikanter må følge godt med på oppdateringene i trafikkbildet, sier faggruppeleder Therese Thowsen i Vegdirektoratet til NTB.

Riksvei 7 over Hardangervidda ble mandag stengt for personbiler. Fylkesvei 50 fra Hol og Aurland er stengt på grunn av uvær.

Fylkesvei 51 Valdresflye er stengt på grunn av opprydding, og vil ifølge Statens vegvesen åpne rundt midnatt natt til 1. juledag.

– Husk ekstrautstyr

Det er satt i gang kolonnekjøring på strekningen Austmannlitunnelen og Vågslidtunellen på E134 over Haukelifjell, på riksvei 13 over Vikafjellet, på E69 over Nordkapphalvøya mellom Skarsvåg og Nordkapp og kolonnekjøring mellom Bekkarfjord og Hopseidet på riksvei 888 Nordkinnhalvøya.

E6 over Saltfjellet og E10 over Bjørnfjell stenger klokken 17 på julaften, og åpnes igjen klokken 12 onsdag 1. juledag.

Riksvei 7 på Hardangervidda er stengt for kjøretøy med totalvekt under 7,5 tonn på grunn av uvær. For kjøretøy over 7,5 tonn er det satt i gang kolonnekjøring.

Statens vegvesen oppfordrer folk til å planlegge turen godt og ta det med ro.

– Det er svært viktig at trafikanter respekterer stengte veier og tunneler og røde kryss. Ikke kjør over fjellet i findressen og pensko, men ha med varme klær og sko i tilfelle stans. Det er også lurt å ha med ekstrautstyr som spade, lommelykt, kjetting og tau, i tillegg til noe mat og drikke, sier Thowsen.

Fire dødsulykker i helgen

De fire siste dagene har fire personer mistet livet på norske veier. De siste fem årene har det i gjennomsnitt vært 120 alvorlige trafikkulykker med fem drepte fra lillejulaften til 2. nyttårsdag.

Tallene føyer seg inn i rekken av negativ statistikk for 2013, som viser 30 prosent flere dødsulykker enn i fjor.

Samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen (Frp) håper tallene kun viser en kortsiktig trend.

– Enhver samferdselsminister ville blitt bekymret over disse tallene. Vi håper at det er en tilfeldighet, for vi kan ikke se en konkret årsak til økningen. Vi har sett den samme økningen i de andre nordiske landene, og samarbeider med dem om å finne gode løsninger. Jeg oppfordrer folk til å være forsiktige i trafikken og bruke bilbelte, som er den billigste forsikringen, sier Solvik-Olsen til NTB.

– Det er to tiltak som det jobbes kontinuerlig med. Det ene er å utvide byggingen av midtdelere, og å se på spesielt utsatte områder, sier Solvik-Olsen.