Monica Justad fra Svelvik har ikke hatt julestemning på flere år. Hun var forsøksperson i verdens første julestemningseksperiment som fant sted på Operataket 5 desember. Her blir hun utsatt for snøfall for å se om den riktige stemningen dukker opp. (Foto: Svanhild Blakstad)

Dette får oss i julestemning

En fersk undersøkelse viser at julestemningen i Norge lever i beste velgående, men den kommer ikke like lett til alle.

Nylig testet Plantasjens Opplysningskontor for Juletrær folkets egen oppskrift på god julestemning med å gjennomføre verdens første julestemnings-eksperiment på Operataket i Oslo.

For fjerde året på rad feiret nemlig Plantasjens Opplysningskontor for Juletrær ”den store juletredagen” med å plante Norges største opplyste juletreskog på Operataket.

Tradisjonen med å feire juletreets egen dag ble etablert i 2010 for å sette fokus på riktig behandling av juletrær.

I år har Opplysningskontoret også gjort et dypdykk inn i den norske folkesjela for å finne ut hvordan det står til med julestemningen anno 2013.

- Vi ønsket å finne ut om det fortsatt er liv i julestemningen i Norge, noe det i aller høyeste grad er. Men selv om den store majoriteten kommer i julestemning i løpet av desember, er det dessverre noen få som sjelden eller aldri har følt ekte julestemning på kroppen. Derfor bestemte vi oss for å lete etter folkets oppskrift på god julestemning - for så å teste om den virker på en person som ikke har følt julestemning på mange år, forteller Svein Vadøy i Plantasjens Opplysningskontor for Juletrær.

Testet oppskriften

På juletreets egen dag den 5. desember ble Monica Justad fra Svelvik plassert i en ørelappstol i en mørklagt juletreskog på Operataket i Oslo. Hun var én av flere kandidater som hadde skrevet til Plantasjens Opplysningskontor for juletrær, og fortalt at hun ønsket seg et lite boost. Hun visste at hun satt der fordi hun savnet julestemning, men hadde ingen anelse av hva som skulle komme til å skje.

- Vi samlet de ti ingrediensene folk mener er aller viktigst for å komme i julestemning, og eksponerte Monica for alt sammen på en gang. Hun fikk blant annet oppleve tenorer og korsang, duften av julekaker, snø og ikke minst 150 juletrær som ble lyst opp samtidig. Målet var å hjelpe Monica litt på vei, og forhåpentligvis inspirere andre som sliter med det samme, forteller Svein Vadøy.

- Jeg ble overveldet av alle juleingrediensene, så det var ikke til å unngå å føle litt julestemning der jeg satt. Snø, musikk og ikke minst julelysene som kom på ble en spesiell helt spesiell opplevelse, forteller Monica.

Etter å ha blitt utsatt for verdens første julestemnings-eksperiment har hun følgende råd til de som sliter med å komme i julestemning.

- Sett deg ned en morgen og slapp helt av. Forsøk å legge alt stresset fra deg, og se ut på desembermørket. Sett på litt julemusikk og bare kos deg sier hun.

Ingredienser på en god jul

På toppen av listen på hva som får oss i julestemning ligger julemat, juletre og snø, etterfulgt gatene som pyntes til jul, samvær med familien, julemusikk, korsang og julebelysning.

- Det er ikke overraskende at julestemning for det meste skapes av tradisjoner som gjentas år etter år. De aller fleste av oss har helt bestemte ”triggere” som gjør at vi tenker ”nå er det jul”, og for oss i Plantasjens Opplysningskontor for Juletrær er det selvsagt gøy å se at juletreet kommer så høyt opp på en slik liste.

Juletreet har vært en viktig del av nordmenns julefeiring siden det kom til Norge tidlig på 1800-tallet, og det ser ut til at det fortsatt har en lysende fremtid i møtet. Unge mellom 16 og 25 år rangerer nemlig juletreet som den aller viktigste ingrediensen for å komme i julestemning, avslutter Svein Vadøy.