Felt av tegl og glass står vekselvis langs fasaden.

Spenstig i tegl og glass

Arkitektfirmaet Helen & Hard AS har prosjektert rehabilitering av Landsbyhuset N59 i Randaberg. Deler av bygget har fått en særpreget ny fasade i rød tegl.

Landsbyhuset har tre etasjer og ligger i Randaberg sentrum, med en fasade mot torget. Størstedelen av denne fasaden er fornyet. Sivilarkitekt Ane Skarpnes Dahl i Helen & Hard AS forteller at firmaet ønsket å tilføre Landsbyhuset en ny attraktiv og inviterende fasade ved å gi det eksisterende bygget ett nytt sjikt mot torget. Dette sjiktet er også en del av et energitiltak som muliggjør naturlig ventilasjon av bygget og gir brukerne en fleksibel halvklimatisert sone.

I første og andre etasje har fasaden vekselvis teglfelt og vinduer. Ved bakken buer teglfeltene innover, ved etasjeskillet er den rett, teglen over etasjeskillet er rett og går så over i bue mot neste etasjeskille. Som etasjeskille mellom første og andre etasje er det en teglbjelke, som feltene blir en naturlig del av.

– Det har vært ganske komplisert å planlegge fasaden. Jeg synes resultatet er blitt flott, sier Ane Skarpnes Dahl. Det er brukt rød glatt tegl med fargespeil fra Bratsberg. Murarbeidet er utført av Bauplatz. I glassfeltene er det minimalt med beslag. Glassfasaden er levert av Alux Systems.

Fasaden er lyssatt om kvelden og bidrar til fin stemning på torget midt i Randaberg sentrum.

Sivilingeniør Finn Madsø i firma av samme navn forteller at fasaden i tegl og glass har meget krevende bæring.

– Siden teglfeltene i andre etasje står over vinduer i første etasje må de hvile på en utstøpt, armert drager av tegl. All vindlast og egenlaster fra teglskallets helning tas opp av skråstivere etablert mellom teglfasaden og eksisterende bygg. De buete teglfeltene er utført som vertikalarmert murverk, utført med konstruksjonstegl med kjerneboret hull og murt slik at hullene danner vertikale kanaler i teglkonstruksjonen. Kanalene er så armert og støpt ut med en spesiell flytbetong. Den vertikale armeringen er forankret i et betongfundament i bunnen av konstruksjonen. Teglskallet er i tillegg utført med horisontal fugearmering, sier Madsø.

Den håndverksmessige utford­ringen var å få krumningen i teglskallet til å endre seg mot det rette etasjeskillet. For å få dette til ble det trukket snorer fra buen i bunnen og toppen av fasaden til den rette tegldrageren i etasjeskillet.