- Vi må følge med i timen

Heidi Berg, formann i Norsk Forening for Fjellsprengningsteknikk, kom i sin åpningstale inn om den skjerpede konkurransen i bransjen.

- Samtidig som det er en vital bransje, som nyter godt av gode investeringer fra politisk hold, må vi være oppmerksom på at konkurranse om jobbene kommer og vil fortsette å komme. Vi ser dette veldig tydelig på for eksempel rådgivermarkedet i Sverige. Vi må dermed alle sørge for å følge med i timen og styrke oss på de rette områdene, sier Berg.

- Vi må finne våre styrker og foredle disse, samtidig som vi må klare å knytte til oss ressurser og kompetanse der vi ser at vi har svakheter, legger hun til

Berg peker på at styrken i den norske næringen, har vært god informasjonsdeling, korte beslutningsveier og beslutningsdyktighet i alle ledd.

- Alt med en solid kompetanse i bunn, som igjen har gitt en jordnær, sikker og endringsdyktig bransje med yrkesstolthet. Dette er ingen selvfølge og må forvaltes vel for å overleve. Ansvaret ligger her på politikere og oppdragsgivere så vel som næringen selv, sier Berg.

- Vi har byggherrer som inviterer til bransjemøter og dialog, og som er aktive på arenaer som dette. Det viser vilje til å få til nettopp dette, mener hun.

Man trenger ikke gå lenger tilbake enn til år 2000, før tunnelstatistikken var nede på drøye 1mill kubikkmeter, altså nesten bare en sjettedel av 2013. I år vil man ta ut over seks millioner kubikk.

- Det meste av veksten etter dette er tatt med den samme entreprenørbestanden. Anleggsnæring har vist seg å være en svært endringsdyktig næring. Erfaringer fra en tilsvarende "byggeboom" periode i Sveitspå 90 tallet, viste at det var de aktørene som grep muligheten til å vokse, tilegne seg ny kunnskap og teknologi til å bli internasjonale aktører, som var de som overlevde best etter at boomen var over, sier Berg.