Syklist frikjent for uaktsomt drap

En 35 år gammel syklist er i Oslo tingrett frikjent for uaktsomt drap, men dømt for å ha brutt to paragrafer i veitrafikkloven.

Mannen ble dømt til 60 dager betinget fengsel med prøvetid på to år for å ha syklet på fortauet og for ikke å ha utvist tilstrekkelig hensyn, aktpågivenhet og varsomhet.

Aktor, politiadvokat Anders Mandal Funnemark, hadde lagt ned påstand om ubetinget fengsel i 30 dager.

35-åringen sto tiltalt for uaktsomt drap etter en sykkelulykke om morgenen 18. oktober i fjor. Han syklet på fortauet etter krysset Kirkeveien/Sognsveien i Oslo på vei østover.

Like før han kom til Ullevål sykehus, var han ikke oppmerksom på kvinnen som kom syklende motsatt vei. Han syklet på henne slik at hun mistet balansen og veltet ut i den tett trafikkerte Kirkeveien. Der ble hun påkjørt av en rutebuss og døde kort tid etter av skadene.

Syklisten, som har hatt advokat Thomas Randby som forsvarer, er også dømt til å betale til sammen 80.000 kroner i erstatning til den avdøde 47 år gamle kvinnens foreldre.

«Uvøren sykling»

Syklisten anslo i retten at han hadde en fart på cirka 15 kilometer i timen da han kolliderte med kvinnen som også kom syklende. Han hadde da akkurat syklet i sikksakk mellom to fotgjengere på fortauet. Han hadde på lys, men varslet ikke fremover. Sykkelen hadde ikke signalklokke.

35-åringen er mosjonistsyklist og har deltatt i en del sykkelritt. Ett av de ti vitnene som forklarte seg i retten, sa at noen hadde ropt: «Sånn går det når du kjører som en villmann».

Ifølge vitnet reiste kvinnen seg og smilte forlegent etter velten. Vitnet forklarte at bussen plutselig kjørte på henne og at bussen kjørte videre etter sammenstøtet.

«Retten legger til grunn at det var tiltaltes kollisjon med avdøde som var den direkte utløsende årsak til at hun falt ut i veien og ble drept av bussen. Det er således tiltaltes sykling som har forvoldt avdødes død», heter det i dommen.

Retten fester lit til vitneforklaringene og legger til grunn at tiltaltes sykling har fremstått som uvøren og brøytende.

Sjelden tiltale

Det er svært sjelden at det tas ut tiltale for uaktsomt drap mot en syklist etter en trafikkulykke. I dette tilfellet delte retten seg i et flertall og et mindretall.

Flertallet, de to meddommerne, kom til at selv om tiltaltes sykling må karakteriseres som grovt uaktsom, så omfatter hans uaktsomhet ikke dødsfølgen. De mener det var uheldige omstendigheter som førte til den tragiske utgangen av påkjørselen og at dette ikke kan medføre domfellelse for uaktsomt drap.

Mindretallet, tingrettsdommer Geir Grindhaug, kom til motsatte konklusjon og mener at tiltaltes sykling rammes av straffelovens paragraf 239 om uaktsomt drap.

«Med den kunnskap tiltalte har om trafikkbildet på strekningen slike hverdagsmorgener, fremstår det etter mindretallets syn som om tiltalte – i stedet for å avpasse fart og syklingsmåte etter forholdene på stedet – ved sin sykling tok en bevisst risiko ...», skriver dommeren. (©NTB)