Bergverksmuseet: Umulig å sikre 100 prosent

Norsk Bergverksmuseum ser svært alvorlig på ulovlig uttak av sølv fra de fredede sølvgruvene på Kongsberg. Det er umulig å sikre de over 300 åpningene 100 prosent mot ulovlig ferdsel, sier museumsdirektøren.

I oktober begynner tingrettssaken mot en 48 år gammel mann som er tiltalt for grovt tyveri fra sølvgruvene i Kongsberg. Mannen ble pågrepet på vei opp av gruva i mai i 2012. Hjemme hos ham beslagla politiet sølv til en anslått verdi av nesten 2 millioner kroner. Sølvet i kongsberggruvene er unikt i verden og er derfor svært mye verdt.

Ifølge Laagendalspostener han godt kjent i det norske mineralmiljøet og omtales som svært kunnskapsrik. Han skal ha klatret i gruvene i minst 20 år.

Direktør Alfhild Skaardal ved Norsk Bergverksmuseum presiserer at mannen ikke har vært ansatt ved museet, slik det er blitt skrevet tidligere. Hun ser svært alvorlig på saken.

– Vi er spent på utfallet i denne saken, som gjelder alvorlig skadeverk på fredede kulturminner og ulovlig uttak av sølv, sier hun til NTB.

Hun forklarer at gruvene har rundt 300 åpninger, og at det er umulig å sikre alle 100 prosent mot inntrengere.

– De aller fleste er godt sikret. Men er noen ute i ulovlig ærend og absolutt vil inn, kan det hende de greier det, men museet vil presisere at det er nulltoleranse for ulovlig ferdsel sier Skaardal. (©NTB)