Giske åpnet ny massivtre-fabrikk i Sogn

Når du skal bygge opp en ny massivtrefabrikk, hva er da mer naturlig enn å føre opp produksjonslokalene i nettopp massivtre?

Mandag åpnet næringsministeren den splitter nye fabrikken Massiv Lust i Gaupne i Sogn.

– Vi er stolte over de produksjonslokalene vi har bygget og har allerede kommet godt i gang med produksjonen. De neste seks månedene vil vi trappe ytterligere opp, sier daglig leder Alexander Lien i Massiv Lust til Byggeindustrien.

Han har høye ambisjoner med satsingen i Sogn.

- Vi ønsker virkelig å drive den trebaserte innovasjonen i Norge videre, sier han.

Og de har ikke fått hvem som helst med seg i heia-gjengen. Næringsminister Trond Giske, som sto for åpningen mandag, har stor tro på at innovasjon og unge gründermiljø som nettopp Massiv Lust kan være med å løfte norsk treindustri opp fra en bølgedal.

– Da vi møtte trekrisen først i fjor, deretter med en pakke i vår, ønsket vi å satse på spesielt på gründerne. I stedet for å gjøre det gamle om igjen, prøvde vi å tenke på hvordan vi kunne skape noe nytt. Derfor gikk mange av midlene til forskning og innovasjon, sier Trond Giske.

Han roser Massiv Lust for å se potensialet i et produkt som har vært viktig for Norge i generasjoner.

- De ser at dette er et produkt som vil bli mer og mer etterspurt i bygging og i konstruksjoner i årene fremover og ikke minst at dette er en bærekraftig og evigvarende ressurs, sier Giske.

Men med produksjonsutstyr fra nedlagte Moelven Massivtre og konkursboet til dørfabrikken Dooria Årdal, vet både Giske og gründergjengen selv at de satser i et beintøft marked.

- Det er ikke alle som lykkes i næringslivet. Men denne bedriften har kanskje kommet gjennom det som man kaller for dødens dal. De har kunder på plass og flere i kikkerten og har forutsetninger for å kunne lykkes, sa Giske til pressen etter åpningsseremonien.

Heller ikke Alexander Lien har en romantisk forestilling om hvordan hverdagen kommer til å bli etter den offisielle åpningen.

- Ordrebøkene er fulle, kassa er tom, markedet er sterkt voksende, vi mangler folk, timingen er eventyrlig og norsk skognæring er i knestående. Alle forutsetninger er på plass for at dette blir en thriller. Men jeg tror vi kommer til å lykkes, sier Alexander Lien med en humoristisk undertone.

Men han er optimistisk og sier de har fått god støtte av både Innovasjon Norge og ikke minst Luster kommune.

- Kommunen er godt drevet, har god økonomi og har et godt serviceorgan. Det har gjort det lettere å få til ting.

- Dessuten har vi lagt ned en stor innsats selv og klart å holde kapitalkostnadene nede. Og så har vi klart å benytte oss av muligheter som har dukket opp underveis. Hjertet i produksjonslinjen - pressen - kjøpte vi blant annet fra Moelven massivtre som la ned sin massivtreproduksjon, sier Lien.

Til tross for Massiv Lust foreløpig kun består av syv ansatte, mener næringsministeren at åpningen av fabrikken ikke bare er en stor dag for gründerne bak, men også for norsk næringsliv.

- Dette er kanskje ikke en bedrift som er så veldig stor i volum, men det er dette som er selve ryggraden i norsk næringsliv - de små og mellomstore bedriftene som finnes rundt om kring i hele Norge. Jeg føler min deltakelse er en hyllest til gründerne og ildsjelene bak Massiv Lust, men også en honnør til alle de andre som starter, bygger og drifter samme type bedrifter i hele landet vårt, sier Trond Giske.

I tillegg til å lage krysslimte massivtreelementer, prosjekterer, produserer og monterer Massiv Lust massivtrekonstruksjoner. De har også et eget arkitektkontor i Oslo.