- Viktig melding, lite innhold

Stortingsmeldingen "Flere i arbeid" ble i dag lagt frem av arbeidsministeren. -Det er ikke lett å se hvordan målet skal oppnås med de tiltakene som varsles i meldingen, sier Svein Oppegaard i NHO.

-En Stortingsmelding skal ikke nødvendigvis munne ut vedtaksforslag. En god analyse og klare strategiske valg kan gi grunnlag for konkrete forslag ved neste korsvei, som gjerne er statsbudsjettet. Men her savner vi både en god analyse og en klar strategi, sier NHOs direktør for arbeidslivspolitikk.

Oppegaard mener at av de forslag som fremmes, er det bare de følgende fire som er klart formulert:

Antall tiltaksplasser skal økesFlere tiltaksplasser skal integreres i det ordinære arbeidslivGarantiordningen for 20-24 åringer skal utvides til å omfatte også 25-29 åringeneDen midlertidige ordningen med tidsuavgrenset lønnstilskudd skal strammes litt inn og så gjøres permanent

Oppegaard understreker at å øke antall tiltaksplasser og legge flere av disse til det ordinære arbeidslivet er positivt. -Dette er også målet med NHOs prosjekt Ringer i Vannet , men det må følges opp av konkrete budsjettvedtak, sier han.

Samtidig skriver Regjeringen i meldingen at økte krav til arbeidslivets inkluderingsevne isolert sett kan gi økte kostnader for bedriftene. -Vi mener bedriftene trenger både økonomisk og administrativ støtte i inkluderingsjobben. Ringer i Vannet er et godt eksempel på hvordan dette kan gjøres. Prosjektet er en viktig satsing for NHO og bygger på tett samarbeid mellom NHOs medlemsbedrifter og attføringsbedriftene, med mål om at NHO-bedriftene i større grad enn før får dekket sitt behov for arbeidskraft gjennom rekruttering fra attføringsbedrifter, sier Oppegaard.

For NHO er ansettelsesspørsmålet svært viktig dersom man skal nå målet om flere i arbeid.- NHO mener at økt mulighet for midlertidig ansettelser også vil gjøre det lettere for mange å prøve seg i ordinært arbeidsliv. Her er meldingen uklar, særlig når Regjeringen sier de legger til grunn at stillingsvernet skal være minst like godt som i dag, sier NHO-direktøren.

Oppegaard sier erfaringene fra Danmark at tidsubegrenset lønnstilskudd tilsier at det kan føre til både taktiske tilpasninger og fortrengningseffekter. - Det er ingen grunn til å gjenta de feilene. Å utvide garantien for ungdom til å omfatte 25-29 åringene er et rent skuebrød, så lenge 20-24 åringene er den raskest voksende gruppen med arbeidsavklaringspenger. Styrket innsats burde heller settes inn her, sier han.

Et annet felt som ikke er berørt er diskusjonen rundt økonomiske incentiver for å stimulere til arbeid. -Fra pensjonsreformen vet vi at økonomiske incentiver virker. "Det skal lønne seg å arbeide", heter det i den nye meldingen. Men ut over dette står det ingen ting som tyder på at Regjeringen har planer om å følge opp dette i praksis. Snarere tvert imot; i en annen sak om offentlig ansattes uførepensjon går Arbeidsdepartementet inn for svært høye kompensasjonsgrader – opp mot 100 % - for offentlig ansatte som kombinerer uførhet med ned mot 20 % jobb, avslutter Oppegaard.