Navarsete vil gi skattefritak for oppussing

Boligeiere skal kunne skrive av halvparten av utgiftene til oppussing. Valgløftet fra Senterpartiet er ment å motvirke svart arbeid.

Fakta om ROT-fradrag

* Etter en modell fra Sverige vil Senterpartiet innføre en ordning med skattefradrag for rehabilitering, oppussing og tilbygg (ROT).

* Hensikten er å gjøre det billigere for huseiere å benytte seg av håndverkere som betaler skatt og derved motvirke forekomsten av svart arbeid.

* Forslaget innebærer at en huseier kan få skattefradrag for 50 prosent av arbeidskostnadene begrenset oppad til 50.000 kroner per person.

– Dette har vært prøvd ut i Sverige med stor suksess. Nå vil vi innføre ordningen i Norge også, sier kommunalminister og Sp-leder Liv Signe Navarsete til NTB.

Byggenæringens landsforening har lenge kjempet for at ordningen med fradrag for utgifter til rehabilitering, oppussing og tilbygg (ROT-fradrag) skal innføres i Norge. En egen aksjonsgruppe har jobbet for saken.

– Det finnes både folk og røvere i byggenæringen og vi vil røverne til livs. Og for å få bukt med svart arbeid er ROT-fradrag et godt egnet tiltak, sier kommunikasjonsdirektør Audun Lågøyr i BNL.

Strid
Ordningen innebærer kort fortalt at huseiere skal kunne skrive av på skatten 50 prosent av arbeidskostnadene ved oppussing, rehabilitering og tilbygg – begrenset oppad til 50.000 kroner per person. Forutsetningen er at man benytter entreprenører som arbeider hvitt.

På Stortinget har Fremskrittspartiet fremmet forslag om at ordningen innføres, uten å få flertall. Kritikerne har ment at norske boligeiere allerede i dag nyter godt av skatteprivilegier andre grupper kan se langt etter, og selv innad i Senterpartiet har spørsmålet vært omstridt.

– Det er mange gode grunner til at vi ønsker å gjøre dette. Svart arbeid er et omfattende problem, både for arbeidstakerne og for samfunnet i form av tapte inntekter. Dette kan det bli satt av penger til allerede i statsbudsjettet for neste år, sier Navarsete.

– Det er også positivt at mennesker med lavere inntekter nå lettere kan vedlikeholde boligen. Mange eldre har dessuten behov for å gjøre tilpasninger som sikrer at de kan bo lenger hjemme. For alle blir det billigere å gjøre huset mer energieffektivt, sier hun.

Omfattende
En spørreundersøkelse som nylig ble utført for Dagens Næringsliv viste at én av tre har benyttet seg av svart arbeid. Og en fersk internasjonal rapport stempler Norge som Europas nest største svarte økonomi sett i forhold til BNP. Der anslås det at den svarte økonomien vil utgjøre 420 milliarder kroner i 2013, tilsvarende 14 prosent av den totale norske økonomien.

Ved siden av tapte inntekter for staten, innebærer svart arbeid en rekke ulemper for dem som utfører jobbene. Ingen tariffavtale eller forsikringer gjelder og inntekten er ikke pensjonsgivende.

Ifølge NRK betalte Sverige ut 14,6 milliarder svenske kroner i ROT-fradrag i 2012, men regnestykket går likevel i pluss, mener Navarsete.

– De tapte inntektene fra skattefradrag oppveies av at flere håndverkere jobber hvitt og betaler skatt, sier hun.

I Sverige kan man også trekke fra utgifter til renhold og barnepass på skatten, men det blir foreløpig ikke aktuelt her hjemme.

– Nei, vi mener det vi foreslår nå er en passelig start, sier hun.

Les også:
- ROT-fradrag mot svart arbeid
Er vi i ferd med å tape kampen mot svart arbeid?
- Behov for andre virkemidler for å bekjempe svart arbeid
Hver femte nordmann har betalt håndverkeren under bordet
Frp-Jensen lover hard kamp for ROT-fradrag
Stort engasjement for ROT-fradrag