E16 bygges på flasker og syltetøyglass

På deler av nye E16 mellom Skarnes og Kongsvinger er grunnforholdene så varierende og dårlige at det er sannsynlig med store og ujevne telehiv hvis det ikke settes inn tiltak. Det er derfor prosjektert med at en strekning på ca. 7,5 km skal isoleres mot frost.

– Det er med bakgrunn i strekningen Kløfta – Nybakk og dens utfordringer med setninger og telehiv, i tillegg til nye retningslinjer for vegoverbygning, at Vegvesenet ser på alternative materialer til vegoppbygging. De nye retningslinjene legger opp til at denne type veg skal bygges frostsikker. En frostsikker veg krever en vegoverbygning på ca. 3 meter med tradisjonelle fyllmasser. Som isolasjon brukes en type materiale som kalles skumglass, og dette materialet har en vekt som er ca. ¼ av fyllmasse av jord/stein. Hvis grunnforholdene er dårlige, vil en overbygning av stein bli for tung, og det er behov for lettere materialer, sier prosjekteringsleder Arvid Sagbakken i E16-prosjektet til Statens vegvesen sine nettsider.

Skumglass eller Glasopor er brukt i andre prosjekter. Det brukes som isolasjonsmateriale i kabelgrøfter på E6 prosjektet i Gudbrandsdalen og som fyllmasse og isolasjonsmateriale i Bjørvika i forbindelse med Dronning Eufemiasgate.

47 millioner 0,7 liters flasker
På deler av strekningen mellom Slomarka og Gulli bru er grunnforholdene dårlige slik at det er behov for store mengder lette fyllmasser. E16-prosjektets behov er 105 000 m3 og er over halve årsproduksjonen av skumglass i Norge. For å produsere 105 000 m3 skumglass går det med 47 millioner 0,7 liters flasker.

Returglass gull verdt
Alt glass du putter i returcontaineren utenfor lokalbutikken din havner på Norsk gjenvinnings glassmottak på Onsøy utenfor Fredrikstad. Her blir glasset sortert etter farge. 40 % av glasset blir eksportert til blant andre Holmegaard i Danmark mens de resterende 60 % går med til produksjon av skumglass. Så godt som 100 % av alt glass som kommer inn blir gjenbrukt. Det er kun snakk om et minimalt svinn i foredlingsprosessen som går bort.

Bake brød
Glasset knuses ned til et finstoff på størrelse med fin sand. Finstoffet blandes med silisiumkarbid og legges i et 20 millimeter tykt lag på et slags bakepapir som sakte føres gjennom en 15 meter lang forbrenningsovn. Ovnen har en temperatur fra 400 til 900 grader. Silisiumkarbiden reagerer med varmen og blandingen hever og stivner gjennom ovnen. Til slutt knekkes platen opp til mindre biter som legges til avkjøling på lager, klart til å kjøres ut til kunde.

Fagdag om skumglass
Onsdag denne uken var det fagdag med skumglass som tema på Skarnes. Vegvesenet ved prosjektledelse, laboratoriet og Vegdirektoratet var til stede sammen med Veidekke entreprenør og Glasopor, produsent og leverandør av skumglass. Målet med dagen var å dele erfaringer, se på kvalitetene til skumglass i vegbyggingsregi og diskutere fremtiden til materialet. Det var også satt av tid til en befaring på E16-entreprisen som i stor grad bruker skumglass vegoverbygningen.