KRD: - Jæger-bom på byggereglene

Statssekretær Anne Beathe Tvinnereim i Kommunal- og regionaldepartementet mener Per Jæger og Boligprodusentenes Forening tar feil når de påstår at forslagene til forenkling i byggereglene vil føre til mer byråkrati.

I forrige uke ble forenklingsforslagene i byggesaksreglene i plan- og bygningsloven sendt ut på høring.

Ett av de mest sentrale forslagene, er å kutte ut den kommunale saksbehandlingen av garasjer og mindre tilbygg som er i samsvar med plan- og regelverk.

Sakene skal i stedet kun registreres i kommunen.

Per Jæger og Boligprodusentenes Forening mener regjeringen har lagt fram et regelforslag som gjør at virkningene blir minimale.

– Det største problemet er at de byggprosjekt som unngår søknad og kommer inn under registreringsparaplyen, må være lagt inn i en detaljplan. Denne planformen ble innført så sent som i 2009 og er knapt nok tatt i bruk ute i kommunene. Når man setter slike begrensinger, så kommer disse endringene til å bli mikroskopiske, sa Per Jæger til Byggeindustrien tidligere i dag.

- Bom fra Jæger
Statssekretær Anne Beathe Tvinnereim mener Jæger bommer.

– Det er feil oppfattet at saker som bare skal registreres hos kommunen, må være omfattet av detaljplan. Forutsetningen er at de ikke må være i strid med kommunal arealplan, og det spiller ingen rolle hvilken type arealplan dette gjelder, sier Tvinnereim til Byggeindustrien.

Hun legger til at kommunene i dag bruker for mye tid på behandling av søknader om tilbygg og garasjer.

– Betydelige ressurser kan spares når både de som bygger og kommunene slipper søknader og søknadsbehandling. Kommunene kan i stedet bruke kreftene på viktigere og vanskelige saker, sier Tvinnereim.

Åpner for registrering av flere saker
Boligprodusentenes etterlyser også at flere byggesaker enn garasjer og mindre tilbygg skal kunne behandles som registreringssaker.

Departementet avviser ikke at dette kan bli en mulighet på lengre sikt.

– Vi har en klar ambisjon om at flere tiltak skal omfattes av registreringsordningen, men dette krever mer utredning. For oss var det viktig å få fortgang i arbeidet og få effektuert disse endringene i denne puljen. Dette forslaget er første trinn i et større forenklingsarbeid, sier Tvinnereim.

Nabovarsel
Et annet forslag som er lagt frem er at du ikke skal være nødt å nabovarsle byggeprosjektet ditt om du har detaljreguleringer i bunn.

– Det er positivt at man har satt i gang dette, men også her er begrensningene såpass omfattende at det vil gjelde altfor få saker. Man burde vært mye tøffere og sagt så lenge du bygger innenfor gjeldende reguleringsplan, så slipper du å varsle naboene, mener Jæger.

Tvinnereim sier begrensningene har en sammenheng med at detaljplan omhandler det samme tiltaket som det søkes om byggetillatelse til.

– Derfor bør det heller ikke være nødvendig med noen ny runde med naboene, sier hun.