Riksantikvaren vil kjempe for Høyblokka

For to år siden var myndighetene enig med Riksantikvaren i at Høyblokka og Y-blokka i Regjeringskvartalet burde fredes. Så smalt bomben 22. juli.

Torsdag ble det presentert en rapport om mulighetene for framtidas regjeringskvartal, der det anbefales å rive Høyblokka og Y-blokka. Dette er en ganske annen konklusjon enn den som var på vei da framtiden for Regjeringskvartalet ble utredet i tiden før 2011. Regjeringskvartalet ble da utredet for fredning, i likhet med all annen statlig eiendom.

– Arbeidet var kommet langt, med enighet om hva som skulle vernes. Fornyings-, administrasjons- og kirkedepartementet (FAD) og Statsbygg var enig med oss i at fasaden og mindre deler av interiørene i Høyblokka og Y-blokka skulle fredes. Etter bomben 22. juli ble arbeidet stilt i bero, ettersom mye annet var viktigere å diskutere før spørsmålet om fredning skulle opp, sier seksjonssjef Hanna Geiran hos Riksantikvaren til NTB.

Hun sier at Riksantikvaren er overrasket over at utrederne har gått inn for riving, men at det ikke er aktuelt for Riksantikvaren å smelle i bordet med en fredning nå for å overprøve en framtidig politisk beslutning.

Historieløst
Per i dag er ingen politiske partier avvisende til å rive Høyblokka, melder NRK.

Dette til tross for at fagmiljøer og kunstnere går hardt ut mot et slikt utfall. Blant dem som raser er kunstneren Odd Tandberg (89), som i sin tid bidro til utsmykningen sammen med Pablo Picasso. Til VG Nett sier han at han håper politikerne tar til fornuft. Der får han støtte fra Riksantikvaren:

– Det er en lang prosess før det eventuelt skal rives noe, og vi satser på å informere politikere og andre om hvilke enorme verdier som ligger i Regjeringskvartalet. Når folk blir kjent med disse verdiene, er vi sikre på at de vil forstå at det vil være historieløst og kulturløst å rive dem ned. Det er et unikt anlegg med høy kulturhistorisk verdi, gjennom arkitektur, utsmykning og som sentral del av historien om velferdsstatens framvekst, sier Geiran.

Verdifullt
Fornyelse og nytenkning innen bygg har alltid ført til at forrige generasjon bygg framstår som utdatert, gammeldags og kanskje til og med ufikst. Geiran minner om at det er viktig å ha perspektiv på historien, langt perspektiv:

– Vi må kunne ha flere tanker i hodet samtidig. Siden regjeringskvartalet ikke er veldig gammelt er det lett å henfalle til meninger om hvorvidt man liker utseendet eller ikke nå, eller hvor mye det vil koste å ta vare på det. Men vi må ikke glemme at når det har gått lang nok tid, er alle enige om at bygg er verdifulle. Disse verdiene går tapt hvis vi river dem ned.

– Det er en veldig fin utstilling nå på Arkitekturmuseet som handler om tilblivelsen av regjeringskvartalet og kunsten der. Vi oppfordrer alle til å ta en tur dit, sier Geiran.