Sen vår og vått vær gir avlingssvikt

Fortsatt står 50.000 mål jord usådd på Østlandet etter en svært forsinket og våt vår. Avlingssvikten blir stor i år, mener fagfolk.

Våren har vært den verste på flere tiår for kornbønder på Østlandet, skriver Nationen.

En oversikt fra Statens landbruksforvaltning (SLF) viser at over 50.000 mål jord fremdeles står usådd. Tall fra fylkesmennene viser at våronna fortsatt ikke er utført på rundt 2 prosent av kornarealet. Nå er det uansett for sent, mener fagfolk.

– Mye av det som fremdeles står usådd er det trolig for sent å så. Det har vært en veldig vanskelig og sen vår. Om man sår så sent, så kan resultatet bli dårlig økonomisk. Derfor er det en del som nok heller velger å reparere grøftene i sommer, i stedet for å så korn, sier Norges Bondelags kornutvalgsleder Svein Stubberud.

Han legger til at avlinger som allerede er blitt sådd, kan gi dårlig kvalitet som følge av en regntung og forsinket vår.

Men alt håp er likevel ikke ute, mener fagsjef Erik Hørluck Berg i Norsk Landbruksrådgivning Østafjells. Bønder som ennå ikke har sådd, bør likevel gjøre et forsøk, mener han.

– Selv om det er sent å så, så vil vi råde bøndene til å gjøre et forsøk og så det de har. Blir jorda liggende brakk får bøndene ikke tilskudd og de får heller ikke erstatning for avlingstap, sier Berg.

Fagsjef Sindre Flø i markedsregulatoren Norsk Felleskjøp er forberedt på et dårlig kornår. Han tror at Norge vil være avhengig av mer kornimport. (©NTB)