38 mill fra BIA til innovasjon i byggenæringen

Brukerstyrt innovasjonsarena (BIA) i Forskningsrådet bevilger 400 millioner kroner over fire år til 45 innovasjonsprosjekter i norske bedrifter.

- 97 prosjekter hadde søkt om til sammen 790 millioner kroner fra BIA da søknadsfristen gikk ut 13. februar. Fire av seks søknader fra byggenæringen kom gjennom det trange nåløyet, og er tildelt 38 millioner kroner over fire år, sier Skanskas Kim Robert Lisø, programstyremedlem i BIA, til bygg.no.

Brukerstyrt innovasjonsarena (BIA) er en åpen arena som skal fremme økt verdiskaping i norsk næringsliv gjennom støtte til forskningsbasert innovasjon.

- BIA bidrar vesentlig til å stimulere til forskningsbasert nyskaping og vekst i norsk næringsliv gjennom sitt mangfold og store volum av prosjekter, sier Lisø.

- Bygg og infrastruktur er avgjørende for vår velferd, og en mer utviklingsorientert og kunnskapsbasert næring er et fundamentalt bidrag til økt kvalitet og produktivitet i næringen. Det er derfor flott å se at norske bedrifter satser på forskningsbasert innovasjon, og treffer blink på en tøff, åpen konkurransearena, fortsetter Lisø.

Prosjektene som får støtte spenner vidt, og har høy innovasjonsgrad og verdiskapingspotensial. Bedriftene fra byggenæringen som nå inviteres til kontraktsforhandlinger med Forskningsrådet er:

* NCC Construction AS, som sammen med SINTEF, NIVA og Hjellnes Consult AS skal utvikle et miljøvennlig og framtidsrettet snøsmeltings- og renseanlegg som smelter snø ved hjelp av sjøvann.

* Grande Entreprenør AS, som sammen med Kværner Verdal AS, VITEC AS, SINTEF og BNL skal utvikle en effektiv organisasjons- og styringsmodell for norske prosjektbaserte virksomheter med høy andel innleid arbeidskraft.

* Alloc AS, som sammen med Nordic Paper AS, Lyngdal Byggeforretning AS, Papir- og fiberinstituttet AS og NTNU skal utvikle et nytt gulvkonsept, kalt «elefantgolv», hvor målet er unike overflateegenskaper kombinert med «uovertruffen ripe- og slagfasthet».

* Veidekke Entreprenør AS, som sammen med Ulstein Group ASA, COWI AS, AS NYMO, Universitetet i Agder og NTNU skal utvikle en integrert metodikk for prosjekteringsledelse.

- Prosjektene er alle spennende bidrag til økt innovasjon i norsk byggenæring, avslutter Lisø.