LO-ledelsen presses om EØS og pensjon

LO-ledelsen gjør hva den kan for å unngå ytterliggående vedtak om EØS og pensjon under helgens kongress. Også om oljeutvinning i nord er det heftig debatt.

Tor-Arne Solbakken – som om to dager kan bli ny LO-leder – tok EØS-avtalen i forsvar da han presenterte sekretariatets innstilling til nytt handlingsprogram lørdag.

– Til dere som har tvilt: Vi bekjemper sosial dumping innenfor EØS – og de som ønsker fri flyt kan slås tilbake. Vi har det handlingsrommet vi trenger, sa Solbakken.

LO-ledelsen prøver å blidgjøre EØS-motstanderne i organisasjonen med løfter om skjerpet tone og hyppigere bruk av reservasjonsretten. Om dette holder, er et åpent spørsmål. Først når kongressen går til votering på tirsdag får vi svaret.

– Ut av EØS

LOs største forbund, Fagforbundet, har fremmet forslag om å ta arbeidslivsspørsmål og faglige rettigheter ut av EØS-avtalen. En rekke lignende forslag foreligger, mange av dem med følgende formulering: «Vi kan ikke godta at norsk arbeidslivslovgivning og tariffpolitikk skal dikteres fra Brussel eller at norske tariffkonflikter skal avgjøres av EFTA og EU-domstolen.»

Solbakken kom de argeste EU-kritikerne i møte i sin innledning og sa han hadde forståelse for ordbruken.

– Men det må ikke være tvil om at grunnleggende internasjonale arbeids- og sosialstandarder må veie tyngre enn hensynet til de fire friheter som følger av EØS-avtalen, sa LO-nestlederen og viste til den rettslige seieren mot arbeidsgiverne i spørsmålet om å begrense allmenngjøringen av tariffavtaler ved norske verft.

Under press

Men Solbakken og hans meningsfeller er under press fra venstreopposisjonen i LO, som mener det ikke lar seg gjøre å beholde norske arbeidslivsregler og forhindre sosial dumping med dagens EØS-avtale.

– EØS fungerer som et ekstra NHO og høyreparti inn i norsk arbeidsliv, sa leder Roy Pedersen i LO i Oslo under lørdagens debatt i Folkets Hus.

EØS-kritikerne har allerede vunnet et delslag ved at sekretariatet har skjerpet formuleringene i innstillingen, men Fagforbundet ønsker å holde fast ved sitt opprinnelige forslag, og i redaksjonskomiteen går diskusjonen høyt.

Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) har advart LO mot vedtak som kan sette Norges forhold til EU på spill. Men Fagforbundets Jan Davidsen er ikke redd for en slik konsekvens.

– Nei, da hadde vi selvsagt ikke fremmet forslaget. Vi er trygge på at EØS-avtalen skal bestå, så får vi se hva vi får til i redaksjonskomiteen, sier Davidsen til NTB.

Pensjon

Et annet stridsspørsmål under LO-kongressen er pensjon. Også her er LO-ledelsens foretrukne linje under press fra venstre.

Arne Byrkjeflot i Sør-Trøndelag LO er blant anførerne. Han mener LO må gå lenger enn å kreve tjenestepensjonen inn i tariffavtalene og sørge for at flere får gå av med AFP.

– Vi må få på plass en ny og permanent tilleggspensjon for tidligpensjonister for å forhindre at de taper penger slik det nye pensjonssystemet legger opp til, sier han.

I sin hilsningstale lørdag pirket SV-leder Audun Lysbakken borti et annet betent spørsmål under LO-kongressen, nemlig oljeutvinning utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja.

– Det ligger fantastiske muligheter i omstillingen til lavutslippssamfunnet. Mens vi reduserer utslippene skal vi utvikle morgendagens industri, ny energi og teknologi, framtidens biler og hus, sa Lysbakken med klar adresse til de mest oljeivrige i LO-familien – nemlig de innflytelsesrike industriforbundene i privat sektor. (©NTB)