Resolusjon mot norsk toll

Norge bryter med EØS-avtalens «ånd og bokstav», mener EU-parlamentets handelskomité og ber om at den nye tollen på ost og kjøtt droppes.

Det har falt mange harde ord i Brussel etter at regjeringen innførte prosenttoll på visse kjøtt- og osteprodukter.

EU-kommisjonen har vært krass i kritikken, og torsdag vedtok EU-parlamentets handelskomité en resolusjon der Norge klart oppfordres til å ombestemme seg

Hvis så ikke skjer, bør Kommisjonen vurdere «muligheten for å foreslå ytterligere tiltak», heter det i resolusjonen.

Proteksjonistisk og handelshindrende er ordene som brukes om tollen, og handelskomiteen mener den er «klart i strid med ånd og bokstav i den bilaterale avtalen» mellom EU og Norge, altså EØS-avtalen.

Resolusjonen ble vedtatt med 25 mot 5 stemmer. Den skal trolig opp igjen til avstemning neste gang hele Parlamentet trer sammen i Strasbourg i mai.

Jordbruksvarer er ikke omfattet av EØS-avtalen, men det er en artikkel om gradvis liberalisering av handelen med slike varer som EU peker på i kritikken av Norge.

Regjeringen mener på sin side at tollendringen er nødvendig for å beskytte norsk landbruk. Den har gjentatte ganger understreket at den ikke kommer til å endre noe på tiltaket.

Den svenske EU-parlamentarikeren Christofer Fjellner er en av forfatterne av resolusjonsteksten. Han er ikke blant dem som tar til orde for noen straff, men han har sagt til NTB at det blir stadig flere som gjør det. (©NTB)