Norsk gründer først med solvarmepaneler i plast

Gründerbedriften Aventa Solar i Holmestrand har laget den første kommersielle solfangeren i plast.

Bygningsintegrerte solfangere i plast kan bli et industrieventyr for gründeren John Rekstad og de tolv ansatte i Aventa Solar, skriver Forskningsrådet på sine nettsider.

5. februar åpnet de fabrikken i Holmestrand, som skal forsyne norske og utenlandske kunder med bygningsintegrerte solfangerpaneler.

– Takket være klarsynte eiere og et godt støtteapparat har vi nådd dette viktige målet etter over ti år, sier en fornøyd daglig leder John Rekstad til Forskningsrådet.

OBOS er den største eieren i selskapet. De har også vært pådriver for pilotforsøk med de nye solfangerne. Boligbyggeselskapet har allerede installert solfangere som pilotprosjekter i flere bygninger. På Mortensrud har ett av 17 nye passivhus fått et solfangersystem integrert i en fasade, mens de øvrige har fått luft-til-vann varmepumper.

Aventa ble etablert i 2005 som et spinoff fra Fysisk institutt ved Universitetet i Oslo der Rekstad er professor i kjerne- og energifysikk. Da hadde forskningen pågått i mange år.

En solfanger bruker energien i sollyset til å produsere varmt vann. Tradisjonelt bygges solfangerne av glass og metall. Aventa er det første selskapet som har lykkes med å bruke plast som hovedmateriale.

Plast er en rimelig og framfor alt kostnadsmessig stabil råvare, i motsetning til glass og metall. Solfangere i plast vil også bli enklere og rimeligere å installere og integrere i bygninger.