Byggenæringen fikk flest pålegg av Arbeidstilsynet

I 2012 ga Arbeidstilsynet pålegg til 10.000 bedrifter som slurver med HMS-forskriftene. Bygg og anlegg er verst, melder NRK.

Arbeidstilsynet gjennomførte i 2012 mer enn 15.000 tilsyn hos norske bedrifter. NRK.no skriver at seks av 10 bedrifter fikk pålegg om utbedringer og hos de fleste bedriftene var det mangel på en helhetlig satsing på helse, miljø og sikkerhet.

‑ Forebygging er bedre enn reparering. Mange av disse bedriftene har iverksatt tiltak, men arbeider ikke systematisk. Vi ønsker at alle bedrifter skal ha et system for hvordan man skal unngå skader og ulykker. Det bør være like naturlig som å ha et økonomisystem på plass, sier direktør Ingrid Finboe Svendsen i Arbeidstilsynet til NRK.no

Av de over 15.000 bedriftene som ble undersøkt av Arbeidstilsynet, var dårlig forebygging av muskel- og skjelettplager representert i 60 prosent av tilfellene. Nummer to på lista er mangel på avtale med bedriftshelsetjeneste, deretter følger brudd på forskriftene om tung og ensformig arbeid.

Arbeidstilsynet har spesielt hatt forebygging av muskel- og skjelettsykdommer som en hovedsatsing de siste årene under navnet ”Føre Var”.

‑ Dette gir grunn til uro, med tanke på at tilsynene er gjennomført i bransjer og næringer med stor risiko for muskel- og skjelettplager, sier Ingrid Finboe Svendsen til NRK.no.

”Føre var”-tilsynene er gjennomført i bygg og anlegg, barnehager, industrien, hotell og restauranter, ambulansetjenesten og på kontorarbeidsplasser.

Ved oppfølgingstilsyn i 200 av bedriftene som fikk pålegg gjennom ”Føre var”-satsingen, opplyser 96 prosent av bedriftene at de har fått økt kunnskap om forebygging av muskel- og skjelettplager, skriver NRK.no.

Onsdag lanserer Arbeidstilsynet en satsing som skal gjøre det enklere for bedrifter å følge Arbeidsmiljøloven. I dag er det 47 foreskrifter som må følges på dette området. Det tallet skal reduseres til seks. Arbeidstilsynet lanserer også en ny elektronisk arbeidsmiljøguide på sin internettside.

– Vi har stor tro på at de nye forskriftene vil gjøre det lettere å få oversikt over regelverket. Dermed blir det også enklere å jobbe systematisk og godt med arbeidsmiljøet, særlig for små og mellomstore bedrifter. Vi har laget en ny elektronisk arbeidsmiljøguide som hjelper arbeidsgivere og arbeidstakere i gang. Guiden lanseres onsdag 6. februar, og er fra da tilgjengelig på arbeidstilsynet.no, sier Finboe Svendsen.