Arna vidaregåande skule

Donar AS har totalrehabilitert Arna vgs på Garnes i Bergen for Hordaland fylkeskommune.

Fakta

Sted: Arna

Prosjekttype: Totalrehab skolebygg

Kontraktssum uten merverdiavgift: 24 millioner kroner

Tiltakshaver: Hordaland fylkeskommune

Totalentreprenør: Donar

Arkitekt: Arkitektgruppen Cubus

Rådgivere: RIB: Siv. Ing. Bjarte Fyllingen l RIBr: Konsepta

Underentreprenører og leverandører:l Asbestsanering: Skadealliansen l Betongsaging/kjerneboring: Sørheim Riveservice l Gulvstøp/tynnavretting: Betonggulv l Taktekking: Fløysand Tak l Glass og hovedinngangsdører: Holvik Glass l Blikkenslager: Os Blikk l Rekkverk og rister: Solheim Gjerdenett l Innv. glassvegger og himlinger: Innomhus l Maler: Malermester Buer l Gulvlegger: Øystein Tvedt l Rørlegger: Arna & Åsane Rørleggerservice l Elektro: Sønnico l Ventilasjon: GK Inneklima l SD-anlegg: Normatic l Lås og beslag: Lockit l Lev. og mont. storkjøkken: ST Kjøkken l Byggevarer: Neumann Bygg l Rent tørt bygg: RTBC

Donar har utført arbeidene i totalentreprise til en verdi av 24 millioner kroner, uten merverdiavgift. Arkitektgruppen Cubus har hatt  arkitektoppdraget.

Rehabiliteringen startet 15. november i fjor og skolebygget ble overlevert 15. november i år.

Godt samarbeid

Anleggsleder Eirik Lygre i Donar forteller at den største utfordringen i prosjektet var at skolen var i full drift under rehabiliteringen, med tøffe krav til logistikk, støy og ut- og inntransport av materialer.

– Heldigvis har vi hatt en unik byggherre å samarbeide med, en dyktig og lyttende arkitekt og veldig gode tegninger. Det har vært god stemning på byggemøtene med skolens administrasjon og med representanter for Hordaland fylkeskommune, sier Lygre.

E-sport rom

Skolebygget ble ført opp tidlig på 1970-tallet. Skolen har i dag 285 elever fordelt på bygg- og anleggsteknikk, helse- og oppvekstfag, medie og kommunikasjon og studiespesialisering - med cirka 60 ansatte.

Alt innvendig er nytt, medregnet alle tekniske installasjoner. Mange rom har fått nye bruksområder og skolen har fått flere nye funksjoner, som et e-sport rom der datainteresserte kan spille strategispill. Taket er tekket på nytt og et ventilasjonshus på taket har fått ny kledning. Det er nye vinduer på fasade mot vest og noen nye ytterdører. Et felt i fasaden har fått ny kledning og en ny inngang er bygget. Tekniske føringer for ventilasjon ligger inne i hovedkonstruk-sjonen på loftet. Noen fiberkabler er tatt vare på og flyttet, noen er nye.

– Gode materialer til fornuftig pris

Sivilarkitekt Elin Strandenes i Arkitektgruppen Cubus forteller at oppgaven var å flytte elever fra to andre bygg på Garnes til hovedskolen. Dette medførte ombyggingsarbeider innvendig og endret bruk i deler av bygget. Kantinen ble flyttet til det som tidligere var restaurant og matfag, kantinekjøkken ble flyttet til yttervegg og det tidligere snekkerverkstedet ble endret til helse og omsorg, samt generelle klasserom. Underetasjen beholdt stort sett opprinnelig planløsning.

– Alle overflater ble fornyet og nye akustiske himlinger og belysning montert. Det ble også utført forbedringer på universell tilgjengelighet, kontrast og taktil merking. Eksisterende utvendig trapp/rampe til bi-inngang ble forbedret, sier Strandenes.

Bygget er fra 70-tallet og har mye utvendig betong og bærende dragere ut igjennom fasaden. Fasader og byggets uttrykk skulle beholdes. Det ble derfor søkt om fravik fra Tek17 med hensyn til U-verdier og lydisolasjon da det ikke er mulig å få dette til optimalt.

– Prosjektet skulle gjennomføres innenfor et begrenset budsjett. Det er brukt gode materialer til fornuftig pris. Fast inventar til naturfag og kjøkken er nytt. Løst inventar er gjenbruk fra Arna vgs og andre skoler. Møblering er valgt av Hordaland fylkeskommune. Det var ønsket å bruke Hordaland Fylkeskommunes fargepalett med hovedvekt på rød. For å bedre orienteringen i bygget ble det vegger med glass mellom korridor og klasserom. Korridorene ble også formet for sosiale soner og fleksibel bruk. Gamle overlyskupler ble åpnet og gir fine lysinnslipp til midtsonen i bygget. Rødfarger i ulike nyanser er brukt i alle sosiale soner. Undervisningsrommene har ulike farger i forskjellige soner, sier Strandenes.

Tilstrebet Tek17

Bygget har tilnærmet L-form. Bærende konstruksjon er i betong. Limtredragere bærer det svakt hellende taket. Det er belegg på de fleste gulvene.

Under rehabiliteringen har rådgivere og Donar tilstrebet å oppnå kravene i Tek17, med fravik fra teknisk forskrift. Oppvarming skjer med panelovner. Bygget har behovsstyrt ventilasjon (VAV). Brannsikring er ivaretatt med seksjonering. Solavskjerming på utsatte fasader skjer med innvendige rullegardiner.