Annonsørinnhold
Om Annonsørinnhold på bygg.no

Solenergiproduksjon på flate tak

Det forventes å kunne bygge ut ca 5-10 terawattimer med solenergi i Norge innen 2030. Det er ikke mange andre teknologier som kan konkurrere om å øke vår kraftproduksjon på så kort tidsperspektiv. En stor del av denne utbyggingen vil utføres på eksisterende og nye flate tak, på alt fra store haller til kontor og leilighetsprosjekt, samt vår spesialitet som er industri, hall- og logistikkbygg.

Annonsørinnhold

Vi i Protan Entreprenør jobber daglig med å øke vår egen og våre kunders kompetanse på hva man må ta hensyn til for å skape en trygg og problemfri installasjon som varer i hele anleggets levetid.

Hvilke er de største utfordringene med solenergiproduksjon på flate tak?
Vi ser stadig vekk at det monteres paneler på takkonstruksjoner som ikke er dimensjonert for de lastpåvirkningene taket skal tåle. Dette, i kombinasjon med at funksjonskravene for yttertaket ikke ivaretas, kan føre til unødvendige ekstrautgifter som direkte vil påvirke lønnsomheten til anlegget.

Kort sagt er det mange fallgroper man må unngå, slik at det ikke oppstår slike situasjoner.

Utfordringer som skaper unødvendig risiko ved installasjon av solpanel på flate tak:
* Underdimensjonert trykkfasthet i yttertaksisoleringen som skaper deformasjon i takflatene. Dette kan på sikt skade både solpanel og yttertak.

* Underdimensjonerte takkonstruksjoner som ved store snømengder kan forårsake at taket kollapser.

* Deformasjon som skaper forutsetninger for vegetasjon uten å bruke et takbelegg som er rotbestandig.

* Takbelegg som ved høye temperaturer kan skades, og som gjør det utfordrende å montere, samt besikte installasjonen på varme sommerdager.

* Skader på yttertaksmembraner under selve montasjen av solpanel uten oppsyn av fagutdannede takmontører.

* Vi ser også en tendens til at sikkerheten til montasjepersonell har betydelig forbedringspotensial.

Hvorfor velge Protan til å legge solenergitak?
For det første er leverandører av solceller som regel eksperter på ytelse og det elektriske, og mangler ofte nødvendig byggeteknisk kompetanse for å vurdere helheten i prosjektet. Takprodusentenes forskningsgruppe (TPF) har nylig gitt ut en veileder, som tar for seg en del av disse problemstillingene. Vi Protan Entreprenør er spesialister på takkonstruksjoner og bruker spisskompetanse fra solenergispesialister til å vurdere helheten i en leveranse. Som kunde hos oss får du èn leverandør å forholde deg til, som ivaretar garantiene på yttertaket, og tar deg trygt i mål med dine kommende investeringer.

For det andre vil det utføre en reparasjon på et tak som er tildekket med solpanel vil være utfordrende og veldig tidkrevende. Det kan i tillegg også oppstå tvil om hvem som har ansvaret for skaden.

For det tredje er solcellemoduler laget for et verdensmarked der snø og vind på solcellemoduler ikke er så relevant som i Norge. Det er derfor viktig å sette seg godt inn i de lokale lastforutsetningene, eventuelle fonnelaster samt vindberegninger for yttertakets innfestning for å unngå deformasjon og skader i både paneler og takkonstruksjon. Protan entreprenør har denne kunnskapen om solenergi tilpasset norske forhold.

Det er også store synergieffekter ved å installere solenergipanelene parallelt med selve takmontasjen. Vi utnytter da alle rigg- og montasje resurser effektivt, med profesjonelle taktekkere som ivaretar sikkerhet, kvalitet og fremdrift på et profesjonelt nivå gjennom hele leveransen.

Vi har den kunnskapen våre kunder trenger for å legge et solid solenergi tak, og for å unngå å reinstallere solenergianlegget før utgangen av panelenes levetid.

Klikk for større versjon

Sist, men ikke minst: du har 20 års takgaranti når du velger oss!

Protan Entreprenør AS kan i samarbeid med partnere innen solcellepaneler tilby en totalleveranse av tak med termoplastisk takmembran (også kalt takfolie eller PVC-takbelegg) og solcelleanlegg med 20 års takgaranti.

Forutsetningen er at Protan Entreprenør står for prosjektering, optimalisering og montasje av hele takets oppbygging, inklusive selve solpanelinstallasjonen.

Protan Entreprenør AS er ISO-sertifisert (ISO:9001 og ISO:14001), våre avdelinger har sentral godkjenning, er medlem av og oppfyller kravene for byggebransjens leverandørregister Startbank. Vi stiller høye krav til helse, miljø og sikkerhet – vårt interne HMS-slagord er «Alltid trygg».

Kontakt: gard.brunsell@protan.no

Finn din lokale takentreprenør

Klikk for større versjon
Annonsørinnhold
Protan

Protan Entreprenør er en landsdekkende kjede av takentreprenører med cirka 300 ansatte fordelt på 15 lokasjoner.

Protan Entreprenør AS er eid av Protan AS, som er en internasjonalt anerkjent produsent av membraner til en rekke formål, deriblant miljøvennlig takbelegg med svært lavt CO2-avtrykk og som bidrar til utslippsfrie byggeplasser fordi de sveises med varmluft.

Artikler fra Protan
Annonsørinnhold på Bygg.no

Byggeindustrien har et eget område med annonsefinansiert innhold på bygg.no. Denne seksjonen er ikke knyttet opp mot Byggeindustriens journalister eller redaksjon, men er en distribusjonskanal for betalt innholdsmateriell.