Batteripakke, solceller og lysmast utgjør en kompakt enhet som er plassert på en henger. Foto: AF GruppenAslak Solberg og Marius Engebretsen i Oslo Technical har jobbet med utviklingen av produktet. Foto: AF GruppenHengerne er utstyrt med fire LED-armaturer som hver yter 200 watt. Foto: AF Gruppen

AF utviklet egen løsning for solcelledrevet byggeplassbelysning

AF Håndverk har utviklet sin egen solcelledrevne byggeplassbelysning for å oppnå mål om fossilfri byggeplass.

Det skriver AF Gruppen i en pressemelding tirsdag.

– Mange av våre oppdragsgivere stiller krav om fossilfrie byggeplasser, sier Arvid Engebretsen, daglig leder i AF Håndverk.

Selskapet ønsket seg solcelledrevet byggeplassbelysning, men fant ingen ferdige løsninger som passet til deres bruk, heter det i pressemeldingen. Dermed lagde de sin egen.

Resultatet er en kompakt henger med lysmast, solcellepaneler og batteripakke. AF Håndverk har utarbeidet spesifikasjonene, og en ekstern aktør har stått for monteringen. Produktet er CE-merket.

– Det er mange batteridrevne lysmaster på markedet, men vi fant ingen med solcellepaneler, sier Arvid Engebretsen.

Fire hengere med ferdig rigget lysanlegg ankom selskapets hovedkvarter på Bryn i desember, og systemet er nå under utprøving, heter det i pressemeldingen. Dersom produktet fungerer så bra som de håper, planlegger AF Håndverk for utleie og salg.

Hver henger har en lysmast med fire kraftige LED-armaturer som hver yter 200 watt (W). Batteripakken har en kapasitet på fire ganger 200 amperetimer (Ah). Enheten har ladekontakt for tilkobling til en ekstern strømkilde, og den leverer også 240 volt (V) vekselstrøm om det skulle være behov for det.

I tillegg er hengeren utstyrt med solcellepaneler. Tre paneler lader batteriene. Dermed kan hengeren stå for seg selv, og må i utgangspunktet ikke kobles på strøm for lading. Solcellepanelene er montert på skinner så de kan felles inn under transport.

Om solcellene kan stå for all strømproduksjon eller om lysanlegget må lades av en ekstern strømkilde, vil avhenge av faktorer som lysforhold og hvor mange timer lysene står på, heter det i pressemeldingen.

– I de mørkeste tidene på året kan det være behov for å koble til ekstern strøm. Derfor har vi lagt opp for mulighet til normal lading, sier Arvid Engebretsen.

Det er selskapet Oslo Technical som har jobbet fram nyskapningen. Oslo Technical er et selskap under AF Håndverk og har ansvaret for verktøy, utstyr og maskiner som benyttes på tvers av selskapene innen AF Håndverk.