Illustrasjonsfoto

600.000 usikre tak?

Nordmenn vet at taket på hus og hytter er viktig, men mange sjekker ikke og er usikre på om de tåler et barskere klima. 

Med over 1,5 millioner hus og 450.000 hytter kan det potensielt være store skadekostnader i vente rundt omkring i landet.

Over en fjerdedel av respondentene (26%) er bekymret for hyttetaket sitt, likevel melder nesten halvparten (44%) av respondentene at de ikke har sjekket hyttetaket sitt de siste to årene. Det viser en undersøkelse gjennomført av YouGov på vegne av Icopal.

– Dette kan potensielt bli veldig kostbart, hytta er ikke den boligen man typisk har god oversikt over til enhver tid. Det å komme til lekkasjer eller skader på hytta grunnet taket kan koste mye mer enn hva det ville kostet å skifte et gammelt tak i tide. Mange vet kanskje heller ikke at forsikringen ofte ikke dekker fuktskader. Sjekk taket etter at snøen har gått hver vår, og på høsten før vinteren setter inn igjen. Da fanger du opp skadet taktekking og eventuelle hull og skader på gjennomføringer og rundt piper, sier Asbjørn Jønland, salgsdirektør hos Icopal

Lite bekymring rundt tak

Hele 9 av 10 nordmenn vet at det er viktig å sjekke taket ved kjøp av ny bolig, likevel har over halvparten av respondentene ikke sjekket hustaket sitt de to siste årene. 19 prosent av disse har aldri sjekket taket. Det som er interessant er at kun 17 prosent er bekymret for taket sitt. Med andre ord er mange huseiere lykkelig uvitende om hvilke mulige problemer de har på taket sitt.

– Mulig det er en «ute av syn, ute av sinn»-holdning. Å skifte taket virker nok for mange som et veldig stort prosjekt. Men det mange ikke tenker på er at du da kan sove godt om natten vel vitende om at huset er beskyttet for regn, vind og potensielt større skader på huset eller hytten, sier Jønland.

Kan være store kostnader i vente

48 prosent av respondentene eier eller disponerer mer enn ett hus, og 30 prosent mer enn en hytte. Med tanke på at 44 prosent ikke har sjekket taket på hytta, og 57 prosent ikke har sjekket hustaket, gjør at det potensielt kan ligge store skjulte kostnader på vent rundt om i Norges land. Totalt er det over 450 000 hytter/fritidsboliger og 1,5 million eneboliger, tomannsboliger og rekkehus i Norge.

– Taktekkere slipper ikke opp for jobb med det første, og for Icopal er det viktig å lære opp alle hus- og hytteeiere i viktigheten av å ha et tak i tipp topp stand, heter det i en pressemelding.

– Vi ser dessverre at været blir mer og mer ekstremt, også i mer sentrale strøk. Det er ikke bare beisen eller malingen på hus og hytter som skal beskytte mot det, også taket skal holde ut ekstrem vind og mye nedbør, sier Jønland.

Ekstremvær i vente

35 prosent av de spurte er usikre eller vet ikke om hustaket er rustet for barskere klima med mer nedbør og vind. 36 prosent er usikre eller vet ikke om hyttetaket tåler slikt vær.

– Har du ikke har mulighet til å sjekke taket ditt selv anbefaler vi at du tar kontakt med en snekker eller annen fagperson som kan hjelpe deg. De har utstyret og kunnskapen for å gjøre en grundig sjekk. Trenger du utskifting av taket er det også viktig å høre på fagfolk slik at investeringen har holdbarheten du forventer, avslutter Asbjørn Jønland.