Brannmenn i gang med å hindre brannen fra å nå landsbyen Avelar ved soloppgang søndag morgen. Foto: AP / NTB scanpix

57 døde i skogbrann i Portugal

57 personer er bekreftet omkommet i skogbrannen som herjer i den midtre delen av Portugal, om lag 200 kilometer nordøst for Lisboa.

Statsminister Antonio Costa sa søndag morgen at dødstallet kan stige, og han omtalte skogbrannen ved landsbyen Pedrogao Grande som "den største tragedien vi har vært vitne til på mange år".

EU har iverksatt beredskap og tilbyr Portugal nødvendig hjelp. Frankrike sender tre brannfly som skal brukes for å slokke flammene. Spania har også sendt fly, samt brannmannskaper.

– Tragedien i Pedrogao Grande er overveldende. Det portugisiske folk har vår solidaritet og støtte, tvitrer Spanias statsminister Mariano Rajoy.

600 brannfolk

Rundt 600 brannfolk har arbeidet intenst siden lørdag ettermiddag, da skogbrannen i Pedrogao Grande brøt ut, opplyser innenriksminister Jorge Gomes.

Gomes sier at 16 personer mistet livet da bilene de satt i, ble omsluttet av flammer på en vei mellom byene Figueiro dos Vinhos og Castanheira de Pera. Ytterligere tre døde av røykforgiftning i Figueiro dos Vinhos, opplyser han.

Skogbrannfare

Portugisiske medier har de siste dagene meldt om risiko for skogbranner i blant annet Algarve-området sør i landet, som er landets mest populære turistdestinasjon. Årsaken er svært høye temperaturer. Landsbyen Pedrogao Grande og området rundt der skogbrannen nå herjer, ligger i innlandet, der det er mye skog.

– Dette er en region der det oppstår brann som følge av mye skog, men vi kan ikke huske å ha sett en tragedie av et slikt omfang, sier ordfører Valdemar Alves.

Temperaturene i Pedrogao Grande har de siste dagene ligget på rundt 40 grader.

Pedrogao Grande ligger i innlandet, geografisk nesten midt i Portugal, halvveis mellom kysten og grensen til Spania, i et skogkledd ås- og fjellandskap med små landsbyer.