2317 Sentrumskvartalet

Foto: OBOS Nye HjemProsjektleder Dan Christer Kaulum i Betonmast Innlandet (t.v) og prosjektsjef Dag Byrøygard i OBOS Nye Hjem.Foto: OBOS Nye HjemFoto: OBOS Nye HjemFoto: OBOS Nye HjemIllustrasjon: Studio NSW
Betonmastlogo

Betonmastlogo

StudioNSW

StudioNSW

Nlogo

Nlogo

Elementpartner

Elementpartner

Protanlogo

Protanlogo

Elverumblikk

Elverumblikk

Armec

Armec

YCrør

YCrør

Mjøsen

Mjøsen

Optimeralogo

Optimeralogo

På nyåret overleverer Betonmast Innlandet det siste av tre byggetrinn i leilighetsprosjektet 2317 Sentrums-
kvartalet i Hamar. – Dette skal være et prosjekt som står seg, som det snakkes godt om i ettertid, og som er med på å utvikle byen, sier prosjektsjef Dag Byrøygard i OBOS Nye Hjem.

Fakta

Sted: Hamar

Prosjekttype: 121 leiligheter fordelt på fire blokker, parkeringskjeller og noe næring

Bruksareal (BRA): 14.500 kvadratmeter (inkl. parkeringskjeller)

Byggherre: Vangsvegen 33 (50/50 OBOS Nye Hjem og Betonmast Eiendom)

Byggherrerepresentant: Driv Prosjektstyring

Totalentreprenør: Betonmast Innlandet

Arkitekt: Studio NSW

Landskapsarkitekt: Norconsult

Rådgivere: RIBfy, RIG; RIAku, RIVA, RIV vent, RIB, BIM-koordinator: Norconsult l RIBr: Fokus Rådgivning l RIV rør: Exigo VVS l RIB: Bjørnstad Prosjektering

Underentreprenører og leverandører: Stålkonstruksjoner: Armec l Branntetting: Byggimpuls l Malerarbeider: Skancke l Rørlegger: YC Rør l Elektro: Edvardsen Elektro l Ventila-sjon: GK l Innglassing balkonger: Basix l Tårnkran: Craneway l Grunn- og utomhusarbeider: Dobloug Entreprenør l Prefab betongelementer: Elementpartner l Plattendekker: Elementsalg l Blikkenslager: Elverum Blikkenslagerverksted l Fast innredning: HTH Hamar l Himlinger: Indunor l Sykkelstativ og boder: Ing. Larsson l Byggvask: Innlandet Fasade og Renhold l Metall-arbeider: Ivar Bråthen Mekaniske l Lås og beslag: Lås og Sikring l Stikking: Maskinstyring l Dører: Maxbo Proff l Stillas: MB Stillas l Mur- og flisarbeider: Mjøsen Murmesterforretning l Gulvspark-ling: Mjøsprodukter l Parkett: Norgesgulv l Glass/alu: Norske Metallfasader l Innvendig tømrer: ØGM l Ytterveggselementer: Optimera Byggsystemer l Fuging: Øyan & Schie l Utstyrsleverandør: Mylift l Byggevarer: Optimera

Her kan du se presentasjonen av prosjektet fra magasinet Byggeindustrien

Det er OBOS Nye Hjem og Betonmast Eiendom som er byggherre for prosjektet som ved ferdigstilling på nyåret vil huse 121 leiligheter fordelt på fire blokker, tre næringsarealer på bakkeplan og parkeringskjeller med 86 plasser. Prosjektets arkitekt er Studio NSW på Hamar og totalentreprenøren Betonmast Innlandet har også vært med helt fra tidlig planleggingsfase.

Det første byggetrinnet med 73 leiligheter fordelt på to blokker (A og B) ble overlevert i februar/mars, mens kjøperne av trinn to med 23 leiligheter kunne flytte inn i månedsskiftet august/september. Blokk D kompletterer kvartalet og rommer 25 leiligheter som skal stå vinteren 2023. 2317 Sentrumskvartalet huser leiligheter fra 34 til 130 kvadratmeter.

– Da vi startet første byggetrinn var vi litt spente på om det ville bli noen pauser i byggingen i påvente av at leilighetssalget skulle utløse nye byggetrinn. Salget har gått bedre enn både vi og byggherre forventet og vi fikk tidlig bestillinger på nye trinn og dermed en rasjonell produksjon, sier prosjektleder Dan Christer Kaulum i Betonmast Innlandet.

– Salget har selvsagt vært helt avgjørende for fremdriften. Planen var at vi skulle bygge ut hele prosjektet fortløpende, men det har gått enda raskere enn vi hadde stipulert på forhånd, tilføyer prosjektsjef Dag Byrøygard i OBOS Nye Hjem.

– Etterlengtet sentrums-prosjekt

Da Byggeindustrien besøkte boligprosjektet i slutten av september var 106 av i alt 121 leiligheter solgt. Byrøygard mener det er flere faktorer som har slått positivt ut på salget.

– Først og fremst tror jeg det var etterlengtet med et sentrums-prosjekt i Hamar, og etter hvert som prosjektet har skridd frem har det blitt tatt godt imot. Det skal være gode boliger å bo i, og vi har vært opptatt av estetikk og detaljer i utviklingen av prosjektet, sier han.

– Det har også vært viktig for oss å utforme et godt byutviklingsprosjekt. Dette skal være et prosjekt som står seg, som det snakkes godt om i ettertid, og som er med på å utvikle byen Hamar. Det gjenstår fortsatt litt arbeider, men vi er veldig fornøyde med både kvaliteten på det som er bygget og hvordan prosjektet fremstår, fortsetter Byrøygard.

Artig prosjekt

Både byggherre og entreprenør trekker frem det gode samarbeidet i prosjektet. Ifølge Dan Christer Kaulum har utfordringene som har dukket opp blitt løst gjennom en åpen og konstruktiv dialog med OBOS.

– Det gode salget har gjort at det har blitt et ganske hektisk prosjekt. Det er utfordrende, men også artig å bygge et så stort prosjekt midt i sentrumskjernen. Kvartalet ligger langs en av hovedinnfartsårene til Hamar og synes veldig godt i bybildet. Det å bygge noe som så mange i Hamar har en mening om og et forhold til er noe vi liker, sier Kaulum.

Prosjektlederen mener det også er morsomt å bygge et boligprosjekt hvor arkitekt og utbygger har vært opptatt av detaljer. Ikke minst har Kaulum sansen for måten arkitekt har kombinert pussfasader med innslag av tre.

Overleveringer som planlagt

– Hvilke utfordringer har dere møtt på?

– Vi har egentlig hatt lite av de store utfordringene, men det er alltid litt trangt å bygge midt i en by og det var ikke bare enkelt å starte opp prosjektet midt i pandemien. Vi som alle andre er påvirket av stor prisoppgang og leveranseutfordringer, men sammen med byggherre har vi klart å løse ting fortløpende. Heldigvis har alt kommet på plass slik at overlevering av leilighetene har gått som planlagt, sier Kaulum.

25 miljøforslag

Prosjektlederen trekker også frem at entreprenøren har levert på miljø i prosjektet.

– Vi har en sorteringsgrad i prosjektet på over 90 prosent og det er høyere enn både Betonmast sitt eget krav og kontraktens krav til sortering. Vi er også fornøyd med at all fyring er gjort med varmepumper. Vi har brukte fjernvarme på tre av blokkene og vi testet luft til luft på blokk C. Fjernvarme har vært den største suksessen, fastslår Kaulum.

– Vi prøver hele tiden å finne bærekraftige måter å utføre ting på. I prosjektet har vi, utover det som ble bestemt allerede i forprosjektet, kommet med 25 miljøforslag, og flere av de har blitt gjennomført. Antall miljøforslag i prosjektene er noe vi blir målt på i Betonmast, og Sentrumskvartalet gikk av med seieren i Innlandet i fjor, sier en fornøyd prosjektleder.

Miks av prefab og plassbygd

2317 Sentrumskvartalet har en blanding av plasstøpt betong og prefabrikkerte betongelementer. Entreprenøren har også variert mellom prefabrikkerte ytterveggs-elementer og plassbygde vegger

– Parkeringskjelleren er plassbygd med hulldekker over hele plan U. Byggetrinn en og to (hus A, B, C) er bygget opp med prefabrikkerte betongelementer som Elementpartner i Åndalsnes leverte. Ved blokk D valgte vi å plasstøpe, både fordi vi hadde ledig kapasitet og ikke minst hadde det med fremdrift å gjøre. På det tidspunktet var det nemlig ingen som klarte å levere elementene så raskt som vi ønsket. Blokk D er i all hovedsak egenproduksjon både på betong og tømmer, og ved to av blokkene benyttet vi prefabrikkerte ytterveggselementer fra Optimera Byggsystemers fabrikk på Ingeberg, forteller Kaulum.


Flere prosjekter