Illustrasjonsfoto: Sindre Sverdrup Strand

Illustrasjonsfoto: Sindre Sverdrup Strand

– 2022 bryter konkurstrenden fra de to foregående årene

Ifølge Creditsafe kunne vi etter to år med sammenhengende konkursnedgang i fjor en økning i antall konkurser i ti av årets tolv måneder.

256 norske selskaper gikk konkurs i løpet av fjorårets siste måned. Det tilsvarer en økning på 17 prosent, og fortsetter dermed trenden man har sett gjennom hele 2022. Totalt gikk 827 selskaper konkurs i fjerde kvartal, sammenlignet med 697 i samme periode i 2021. Ser man på fjoråret i sin helhet måtte 2.972 selskaper opphøre driften. Det er 362 flere enn i 2021, med 2.610 konkurser, og tilsvarer en økning på snaue 14 prosent.

– En ting som skiller seg markant ut i 2022, sammenlignet med de to foregående årene, er konkurstallene fra tredje kvartal. I både 2019 og 2020 var det en betydelig dip i kurven etter sommermånedene, før antallet konkurser begynte å stige igjen i fjerde kvartal, sier daglig leder Per Fjærestad i Creditsafe Norway i en pressemelding.

– I fjor uteble denne dippen i tredje kvartal, men like fullt fortsatte konkursøkningen i fjerde kvartal. Dermed endte vi opp på et høyere nivå ved utgangen av året, sier han.

Basert på den seneste utviklingen mistenker Fjærestad at også 2023 vil bli et svært tøft år for mange av landets foretak.

Per Fjærestad i Creditsafe. Foto: Creditsafe
Per Fjærestad i Creditsafe. Foto: Creditsafe

– Tendensene vi ser nå i starten av januar underbygger denne mistanker. Vi registrerer at det allerede er registrert et høyt antall konkurser, og det blir interessant å se hvor vi ender opp i slutten av måneden, sier han.

Selv om konkursene øker kraftigst innen serveringsbransjen og detaljhandelen er det fremdeles bygg og anlegg som er fremdeles den store konkursdriveren i norsk næringsliv. Samlet sett sto de to bransjene “Oppføring av bygninger” og Spesialisert bygg- og anleggsvirksomhet” for 209 av 827 konkurser i fjerde kvartal.

– Det påfallende med bygg- og anleggsbransjen er hvor stabil konkursutviklingen er. I motsetning til konjunkturavhengige bransjer, der vi ser store svingninger, følger bygg- og anleggsbransjen den samme kurven som tidligere år, sier Fjærestad.