Overvintre planter i potter utendørs

hei,

Har noen stauder og en rose som står i potte, ca 60 liter begge to, har ikke mulighet til å plante disse i bakken, og det eneste stedet jeg har mulighet til å overvintre disse frostfritt vil det nok bli 12 grader på vinteren, har også mulighet til å sette de under tak utendørs.

Har følelsen av at det vil være best å overvintre disse ute, med fordelen av at hvis de overlever kan jeg sjanse på at de tåler samme behandling også neste år. Men hvis det er lurt å ta de inn, når skal jeg eventuelt gjøre det? (De er grønne og fine fortsatt)

Ennys

Hei Ennys

Du har jo rett i at det beste vil være å venne de til å overvintre ute, hvis det er mulig. For å få til dette er følgende ting viktig når frosten kommer:

1) at jorden i potten er så tørr som mulig. Dette gjør du ved å sette den under tak og gjerne på noen trebiter eller potteføtter, slik at vannet lettere renner ut av potten.

2) at du kan pakke rundt potten, slik at røttene ikke fryser mer enn nødvendig innen sneen kommer (hvis den kommer) … bruk f.eks. et fleece-pledd el.l.

3) dekk gjerne til med vissent løv el.l. men se først til at dette er friskt og ikke har soppsykdommer av noe slag. Hvis det er planter som liker sur jord, dekker du med granbar.

Straks sneen kommer, ville jeg satt pottene ut, slik at de kan få en god "dyne" av sne over seg samt rundt potten.

Om de vil tåle overvintringen kan jeg ikke love deg, men du skulle i alle fall være godt rustet hvis du får fulgt de ovenstående rådene. :)

Lykke til!

Med vennlig hilsen fra Marit Næss Jørgensen