Tomatene råtner

Hei, jeg har forsøkt før, men ikke fått svar. Når tomatene begynner på bli røde starter tomaten å råtne fra blomstersiden.

Har forsøkt å plassere plantene flere steder på eiendommen, men det samme skjer hver gang. Vi bor ved sjøen. Kan saltgufs ha noe å si?

Hilsen Terje

Hei Terje

Uten at jeg har sett planten er det vanskelig for meg å gi en eksakt diagnose. Tomater på friland er normalt problemfrie, men de kan få en del potetsykdommer og skader som tørråte, nematode og virus. Fuktighet kan føre til rothalsråte og tomatene kan angripes av gråskimmel.

Det høres ut for meg som om dine tomater kan være angrepet av gråskimmel. Den kommer vanligvis gjennom sår på planten og frukt kan smittes gjennom de åpne blomstene. Soppen kan ligge inaktiv inntil frukten begynner å bli moden. Før soppen begynner å danne sporer, blir plantevevet missfarget og ofte brunt og mykt. Veksten i nærheten av infeksjonsstedet kan bli dårlig, bladene blir dårlige og visne og både blomster og frukt kan dø.

Botemidler: God hygiene, men det er vanskelig å blit kvitt en så utbredt sopp. Fjern straks alt infisert plantemateriale før infeksjonen sprer seg via luften. Hold plantinene åpne, slik at det tørker raskt opp etter nedbør.

Håper dette kan hjelpe deg litt på vei, slik at du kan få en god avling etter hvert! Et tips kan være å dyrke rett i store jordsekker.

Med vennlig hilsen
Marit Næss