Frostskadd Tujahekk?

Hei,

vi har en Brabant-Tujahekk, ca. 5 år gammel, som jeg mistenker har tatt skade av den kalde vinteren. Den delen av hekken som står mest værutsatt til, ca.40-50 busker, har blitt lysegrønn/hvit og ser skrøpelig og tørr ut.

Disse buskene har i tillegg mindre mold rundt seg p.g.a. en del bergnabber rundtomkring.

Resten av hekken ser ok ut, selv om enkelte greiner også her er lysegrønne/hvite. Kan dette i så fall skyldes at bare deler av røttene evnt. er frostskadde?

Selve hekken består av ca. 350 busker, og vi er nøye med å vanne og stelle dem siden vi bor på " en haug " med rufsete vestlandsvær og mye vind uten noe særlig tilsig av vann. Det har aldri vært problemer med dem tidligere år.

Er det noe håp om at de overlever med f.eks. kugjødselkompost, vann og kjærlig pleie, eller bør vi kansje bare bytte dem ut? Å skjerme buskene med et eller annet mot vårsola i tillegg, er jeg redd for at de kommer til å fly av gårde og bare ergre naboene..

Jeg hørte en gartner si på radioen at vinterskadde busker ikke har sjanse til å klare seg, men har et håp om at dette ikke gjaldt Tuja..

Hilsen Geir.

Hei Geir

Tuja Brabant har en tendens til å få mer gule grener enn f.eks. Smaragd.

Hvis de er av en viss alder og det aldri har skjedd før, kan det være at de er blitt skadet av frost. Du sier de har lite jord og det kan være årsaken til at frosten har fått bedre tak, spesielt hvis det har vært lite sne.

Du er inne på at de også bør dekkes til, og det er riktig. Når vårsolen kommer og vannet i bakken fremdeles er frosset, begynner trærne å ånde uten at den får kompensert væsketapet fra bakken gjennom røttene. Dette kan også være en årsak til de gule grenene - og mot dette er eneste løsningen å pakke inn trærne i strie el.l. Er telen ute av bakken, behøver dere ikke tenke dekking.

Det er vanskelig å si hva dere skal gjøre her. Jeg vil tro at det er graden av frost (hvis det er grunnen) som avgjør om Tujaene vil klare seg videre eller ikke, men har dere tålmodighet, ville jeg, som du er inne på, gitt de vann, fylt på med alminnelig gjødslet hagejord (Tuja liker seg best i alminnelig jord - ikke for mye vann eller næring) og håpet på at de kommer seg igjen. Det kan hende de har fått et "major setback", men godt stell og kjærlighet kan bøte på mye! :) Det vil jo innebære en relativt stor kostnad å erstatte alle disse trærne også.

Ønsker dere lykke til med oppgaven!

Med vennlig hilsen fra Marit Næss