Endringer i såvareforskriften

Endringer i forskrift 13. september 1999 nr. 1052 om såvarer innebærer at porsjonspakninger av jord- og hagebruksfrø kan omsettes i en lengre periode enn tidligere uten at det må utføres ny analyse som dokumenterer kvaliteten på såvaren. Omsetningsperioden forlenges fra ett år til to år utover sesongen da analysen ble utført, skriver mattilsynet.no.

 

Landbruks- og matdepartementet vedtok den 4. november 2008 endringer i forskrift 13. september 1999 nr 1052 om såvarer. Endringene ble satt i verk fra samme dato som de ble vedtatt.

Forskriftsendringen medfører at porsjonspakninger av jord- og hagebruksfrø nå kan omsettes i inntil to omsetningssesonger etter den sesongen da analysen for undersøkelse av kvalitet på frøet ble utført. Med omsetningssesong menes perioden fra 1. oktober til 30. september året etter.

Hovedhensikten med utvidelsen er at man nå får samme omsetningsperiode som man har i de øvrige nordiske land. Omsetning av porsjonspakninger foregår i stor grad i et felles nordisk marked, og hvor da samme vare og type forpakning selges i flere land, men hittil med noe ulik omsetningsperiode.

Såvaren som omsettes skal uansett til enhver tid være i overensstemmelse med gjeldende krav til kvalitet og merking. I denne sammenheng er det særlig oppmerksomhet på at spiringskvaliteten er i samsvar med merkningen på forpakningen. Dette er det produsentens og leverandørens ansvar å overholde.

http://www.mattilsynet.no/aktuelt/nyhetsarkiv/planter/saavarer/endringer_i_s_vareforskriften_forlenger_tillatt_omsetningsperiode_for_porsjonspakninger_av_s_varer_64817