Forbered våren, plant blomsterløk nå

I september og oktober, før frosten setter inn for alvor er det tid for å plante blomsterløk.

Ingen ting er vakrere enn blomstrende løkplanter om våren, men skal vi oppleve dette må vi huske å gjøre en liten jobb om høsten. Derfor denne påminningen fra Opplysningskontoret for blomster og planter.

Vårens blomsterløktrender
Det er ingen tvil, minimalismens tid er over for denne gang, og det ser vi også på utvalget av blomsterløk. De rene linjene og enkle fargekombinasjonene er erstattet med et herlig fargeflor og løkblomster i alle størrelser og fasonger. Trenden er å blande farger og å plante hulter til bulter i store felt.

Prøv med flerfargete papegøyetulipaner eller doble frynsetulipaner i mange farger. Eller velg pakker med tulipanløk i harmoniske fargeblandinger. I tillegg er det mye å velge mellom av krokus, påskeliljer, snøklokker, perleblomster og mye, mye mer. Butikkene er fulle av fristelser, og det er bare å la seg bli inspirert!

Familiedag
Planting av blomsterløk er en ypperlig aktivitet for hele familien, og barn i alle aldere kan delta. Frisk luft og fysisk arbeid gjør løkplantingen til et godt alternativ til stillesittende inneliv foran TV og datamaskin. Kanskje planting av blomsterløk kan være en aktivitet i høstferien?

Når vi planter på høsten får løken den kjølige perioden den trenger for å utvikle røtter. Deretter hviler den til neste vår når lyset og varmen kommer. Både barn og voksne fasineres over mirakelet som skjer når løken titter opp av jorda og blomstrer i all sin prakt.

Blomsterløk i krukker
Det er ingen ting i veien for å plante blomsterløk i krukker, og den kan også legges i flere lag.

Bruk lecakuler i bunnen av krukka og fyll på med et lag med jord. Deretter plantes for eksempel tulipanløk som dekkes med jord. Til slutt plantes tidligblomstrende løk eller knoller som krokus eller blåstjerne. Dekk med jord og vann godt.

Løk og knoller i krukker gjør at vi kan ha løk på steder hvor vi ellers ikke kan plante dem. Samtidig gjør planting i krukker løken mer kuldeutsatt, og dette må vi ta hensyn til. Ved veksling mellom minus og plussgrader går det bra, men ved fare for lengre perioder med minusgrader døgnet rundt er det på tide å aksjonere. Krukka kan enten isoleres eller flyttes til et frostfritt sted. Det må heller ikke bli for varmt og helst ikke over 10°C. Det er like ille med for varmt som for kaldt. Når våren kommer og temperaturen stiger flyttes krukka ut der den skal stå.

Tips til løkplantingen
- Finn et passende sted å plante, for eksempel i plenen mellom små busker
- Grav et romslig hull med jevn bunn
- Alle løk av samme sort bør samles i grupper, men bland gjerne farger
- Som utgangspunkt for plantedybde gjelder to ganger løkens høyde, men les på pakken for mer informasjon.
- Pass på at løkens spiss peker oppover
- Legg jorden tilbake og pakk godt. Gjennomvann skikkelig
- Skriv løknavn på en stikketikett som du setter ned der du planter. Da vet du hvor du har plantet blomsterløken.
- Husk at blomsterløk trives best i lett jord
- I krukker brukes god blomsterjord. Bruk leca i bunnen og sørg for god drenering.