Blomstrende skolestart

Selv om skolene har startet opp og sommeren er på hell, mangler det ikke på tilbud for den som vil friske opp i hagen og ved inngangspartiet.

Blomsterbutikker og hagesentre har et stort utvalg av blomster som kan gi nytt liv til uterommet sier informasjonsansvarlig ved Opplysningskontoret for blomster og planter (OBP).

En fargeglad velkomst ved inngangspartiet gjøres enkelt med blomstrende potteplanter. Det er mye å velge mellom av planter som har sin storhetstid om høsten, men det er også tid for å gi tradisjonelle inneplanter frisk luft.

Inne og ute
Mange av plantene vi normalt tenker på som stueplanter vil trives godt ute i svalere høstluft. En gammel kjenning som alpefiolen (Cyclamen pericum) stortrives ved lavere temperaturer, og den finnes i mange rosa/lillanyanser i tillegg til hvitt og rødt. Også stuehortensia (Hydrangea macrophylla) trives godt på kjøligere dager, og skjermet for sterk sol vil den kunne glede oss lenge.

Ønskes varme høstfarger kan både ildtopp (Kalanchoe) og krysantemum (Chrysantemum indicum hybrider) brukes i krukker ute, og de passer fint i samplanting med for eksempel eføy (Hedera helix).

Er vi heldige drøyer det til langt ut på høsten før vi får den første frostnatta, og vi kan lenge ha glede av disse fargeglade stueplantene på lufting.

Høstblomstrende planter
I tillegg til de mer vanlige variantene av høstlyng finnes det mange andre alternativer til krukkene. Prydpepper (Capsicum annum) og søtvier (Solanum Solanaceae) gir fin effekt sammen med andre planter i varme høstfarger. Ønskes fargenyanser i blå/lilla kan man bruke skimmia (Skimmia japonica), sommerfugllavendel(Lavendula stoechas), eller rett og slett pyntekål (Brassica oleracea).

Eller hvorfor ikke fylle opp krukkene med potteroser (Rosa hybrid), og gi inngangspartiet et eksklusivt preg. Du finner potteroser i mange ulike farger.

Gode råd
* tidlig høstplanting gir plantene mulighet til gradvis tilvenning til lavere temperaturer
* bruk lecakuler i bunnen av krukkene og fyll på med ny, god jord
* vann godt etter panting, og senere etter behov
* husk at ved lave temperaturer trenger plantene ikke å vannes
* planter som ikke tåler frost kan tildekkes eller om mulig settes inn i entreen ved fare for nattefrost. Ofte etterfølges ei frostnatt med mange, frostfrie uker og vi kan holde liv i plantene lenge etter den første frostnatta.