Plommetre vokser over til naboen

Vi plantet et plommetre for syv år siden og er veldig fornøyd med dette. Men nå har det begynt å bli stort, og dessverre ser vi at vi plantet det for nær gjerdet til naboen. Treet går nå akkurat mot nabogrensen, men neste år vil det antakeligvis gå over. Virker som at det er stammen som søker seg til venstre og er blitt skjev.

Hva kan gjøres med dette? Er det mulig å tøye treet tilbake? Ser for meg et tau rundt treet som "drar" det tilbake....? Eller er det andre muligheter?

Hilsen Marit

Hei Marit

Så synd at ikke naboen bare synes det er sjarmerende med et litt “gammelt”, vridd plommetre over nabogrensen.

Nå har jeg ikke sett treet, men jeg tror nok at det har befestet sin vekst og at det kan bli vanskelig å tvinge det tilbake der dere vil ha det. Veksten følger jo gjerne lyset og sannsynligvis er det mer lys på tomten til naboen enn der dere har plassert det, slik at det søker seg dit. Det vil det nok også gjøre om dere spenner det tilbake. Dere har egentlig tre alternative løsninger her:

A) Skjære vekk grener mot naboen og være påpasselig med å forme det fremover (så godt det lar seg gjøre)

B) Flytte treet eller

C) Forsøke å tvinge det “på plass” ved å tøye treet tilbake med gummibånd og staker.

Hvilken løsning som er best, er vanskelig å si, men forsøk C først … det er jo den som svekker treet minst. Skulle dere ønske å beskjære, må dere gjøre dette om sensommeren, siden plommetrær er blødere og ikke kan beskjæres om våren.

Vennlig hilsen
Marit Næss Jørgensen

www.hageplanlegging.no





--

Marit