Hekk som tåler salting

Vi bor langs en traffikert vei som saltes ofte i løpet av vinteren. Vi ønsker å sette opp en hekk som skjermer for innsyn og som gjerne demper litt syn. Flere naboer har forsøkt med tuja, men disse har ikke overlevd vinteren med salting.

Hva slags hekk kan vi plante for å skjerme for innsyn og som vil overleve vinteren med salt og mange minusgrader? Evt hvor mange meter unna veien må den plantes?

Hilsen Jenny

Hei Jenny

Jeg vil foreslå en beplantning av Skjermleddved "Kera" E-plante (Lonicera involucrata). Den er ikke så strukturell som en tujahekk, men gir både le og skjerming for innsyn, samtidig som den er veldig tolerant for forurensning og salt. Planteavstand for hekk er 0,3 - 0,5 m.

Hekken blir som du ser litt vid, så plant i alle fall minimum 1,2 m fra fortauet/veien, så slipper du at kommunen kommer og barberer den når den er blitt stor og frodig.

Vokseplass: Planten er nøysom og tåler en del skygge. Den trives i de fleste jordtyper, men vokser best i godt drenert jord. Den får rikest blomstring i full sol.

Vekst: Busken er frodig og noe uryddig. Den har bred og overhengende form. Skuddene er mørkegrønne og noe hårete. De er 8 til 12 cm. Den har grove firkantede skudd og vanlig opprett buskform. Arten er rasktvoksende og har tidlig bladsprett. Høyden er ca. 2–3 m etter 10 år. Det er en frisk og frodig plante.

Blomst: Arten får lyst gule kronrør med to kraftige dekkblader som etter hvert blir blast røde.

Frukt: Fruktene er svarte og glinsende og sitter mellom mahognyrøde høyblader. Planten har svak fruktsetting. Den blomstrer også på nye skudd.

Bruk: Arten tåler varierende klima både i sør og nord. Den er god i buskrabatter og som skjermplanting. Den blir vid, så det må være god plass der den skal plantes. Den er god både til fri hekk, i skråninger, i gruppe eller for å tette en åpning mot vind eller innsyn. Den er meget tolerant overfor forurenset luft, og den har vist seg å være svært robust i veianlegg. Den får god sammenvoksing ved en planteavstand på 1,2 m.

Jeg håper dette kan fungere hos dere, og ønsker dere lykke til!

Med vennlig hilsen
Marit Næss Jørgensen
www.hageplanlegging.no