Grolux lys

Jeg har sådd tomatfrø oghar grolux lystoffrør hengende over pottene. Jeg lurer på avstand fra lysrøret til plantene og hvor mange timer i døgnet skal lyset vær på? Nå er pottene plassert ved et vindu i et rom hvor det er varmt. Hva gjør jeg videre? Hilsen Britt schea

Hei Britt

GROLUX-lysstoffrør er spesielt designet for å gi vannplanter riktig lys, noe som hjelper til for en rask og frodig plantevekst. De er mest brukt i akvariesammenheng. Jeg er derfor litt usikker på om jeg kan gi deg et kvalifisert råd når det gjelder dine spørsmål. Hvis vi tenker akvarie, er lyset plassert ca. 20-30 cm over plantene, men der er det jo vann inn i bildet, som vil bryte og ta for evt. varme. Vedr. antall timer, vil jeg anbefale deg å ha det som tilleggslys til de timene dagslys som døgnet har, og evt. forlenge det en time eller to nå på våren. Når sommeren kommer, vil det være nok lys for plantene å klare seg uten ekstra belysning.

Det som er viktig videre, er at plantene får godt med næring og mye lys. Etterhvert som varmen kommer, bør du forsiktig herde dem/venne dem til ute-temperatur, for jeg regner med at du skal ha dem ute. De bør ha mye jord og næring/vann hele veien. Hvis de skal i drivhus, kan du plante dem direkte i jordsekker på drivhusgulvet og la de vokse opp der. Det er viktig at du ikke setter de i direkte solsteika mens plantene er små, da de lett kan bli svidd. Husk å ha gode muligheter til å binde opp, hvis du har sådd en type som blir høy.

Håper du kommer et steg videre nå og så ønsker jeg deg lykke til med en flott tomat-avling til sommeren!

Vennlig hilsen fra Marit Næss Jørgensen