Stoltenberg lytter når folk i oljebransjen er bekymret

– Vi skal lytte når folk i oljebransjen er bekymret for kostnadsnivået, sa statsminister Jens Stoltenberg (Ap) i duell med Høyre-leder Erna Solberg i Operaen onsdag.

Bakgrunnen var en advarsel fra Statoil-sjef Helge Lund i et innslag tidligere på dagen under årskonferansen til Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO).

– Vi begynner å få et gryende kostnadsproblem for å være konkurransedyktige. Vi har knallgode leverandører, men når vi konkurrerer om internasjonale kontrakter er jeg bekymret for at vi har et for høyt kostnadsnivå. Det er verken bedriftene eller Norge tjent med, sa Lund.

– Noen sektorer er spesielt lønnsdrivende, og de trekker opp andre sektorer. Derfor skal vi lytte når folk i oljebransjen er bekymret for kostnadsnivået. Da må vi følge med, og alle må ta ansvar. Både lønnsmottakere, men ikke minst også de lederne i oljebransjen som er bekymret, svarte Stoltenberg.

Synkende produktivitet
Høyre-leder Erna Solberg slo fast at hun er bekymret for konkurransekraften på sikt.

– Vi har et så høyt kostnadsnivå at vi konkurrerer oss ut av en del sektorer, spesielt områder som ikke er oljerelaterte. Det handler ikke bare om lønn, men også om vår evne til å bære lønningene – altså produktiviteten. Og den har gått fra å være på et høyt nivå til å havne i underkant eller på snittet av landene rundt oss i OECD-området. Samtidig har vi fått et høyere kostnadsnivå, og det er ikke konkurransekraftig, sa Solberg.

Hun sier at fremfor å kutte lønn, må det sees på «andre kostnader» som infrastruktur og skatt.

Bærer nivået
Stoltenberg mener det holder å være «passe bekymret for kostnadsnivået».

– Det er veldig lett å si at det er for høyt, men det er jo et nivå som norsk økonomi bærer. Vi har den laveste ledigheten i Europa, så kostnadsnivået er et uttrykk for at det går bra i norsk økonomi. Men det gjør oss sårbare. Så det er viktig å finne balansen, og at vi viser evne til å tilpasse kostnadene avhengig av hvordan det går med produktiviteten og prisene på de varene vi selger, sa han.

Statsministeren advarte ellers mot å endre fordelingen mellom eierinntekter og arbeidstakerinntekter.

Ønsker dialog
Statoil-sjefen oppfordret i sitt innlegg til et fornyet inntektspolitisk samarbeid.

– I gamle dager så ville man løst det ved at «noen snakket sammen». Men jeg ser jo at både Jens Stoltenberg, Erna Solberg, Roar Flåthen (LO-leder) og Kristin Skogen Lund (NHO-direktør) er her i dag. Jeg tror at dere – og vi i bedriftene – må sørge for å ha en dialog de neste månedene, for å ta tak i kostnadsproblematikken. Nå er en industriarbeiderlønn 50 prosent over de vi konkurrerer med i Europa. Det er viktig med mer fleksibilitet i arbeidsmarkedet, arbeidsinnvandring og god seniorpolitikk, rett og slett for at vi må unngå å kaste alt vi har oppnådd de siste 50 årene gjennom et for høyt kostnadsnivå, lød advarselen fra Helge Lund.

Som sjef i det delvis statseide Statoil hadde Lund for øvrig en årslønn i 2011 på 12,2 millioner kroner. En sokkelarbeider hadde ifølge bransjeforeningen Norsk olje og gass en snittlønn på totalt rundt 960.000 kroner, mens statsministerens lønn var på 1,3 millioner kroner.