Tåke som fryser skaper trøbbel på Gardermoen

Frosttåken lå fortsatt over Gardermoen og skapte forsinkelser på Norges travleste flyplass torsdag kveld. Norwegian har måttet kansellere ni flyginger.

– Dette værfenomenet vi opplever nå, gjør at vi av hensyn til sikkerheten må ha større avstand mellom flyene som kommer inn. Samtidig må alle fly som skal lette, avises først. Det gjør at ting tar mer tid, og det gir noen forsinkelser, forklarer medieansvarlig Joachim Westher Andersen ved Oslo Lufthavn Gardermoen til NTB.

For Norwegian førte problemer med avisingsutstyret til at selskapet har måttet kansellere ni avganger, skriver VG. Punktligheten for selskapet var nede i 14 prosent ved 18-tiden, mens den for flyplassen under ett lå på 41 prosent.

– Hardt rammet

Kommunikasjonsrådgiver Astrid Mannion forsikrer overfor NTB torsdag kveld at utstyret er i orden.

– Hovedutfordringen har vært det dårlige været, som har rammet oss hardt. Nå ser det lysere ut, og det ser ikke ut til at det skal bli flere kanselleringer i kveld, sier hun.

Andersen oppfordrer passasjerene til å møte opp til vanlig tid og forholde seg til informasjonen de får fra flyselskapet.

Mye bagasje

I oppkjøringen til julehelgen er det også mange som reiser, og de har gjerne mer bagasje enn på en gjennomsnitts torsdag.

– Folk har kanskje med seg ski, eller de skal ha med litt ekstra julemat. I tillegg er det nok en del som har med ekstra bagasje fordi de skal videre på ferie etter hvert. Og når det er flere som reiser og de reiser med mer, blir det litt mindre plass til alle, forklarer Andersen.

Håper tåken letter

Tross den store trafikken, kan han fortelle at det flyter fint gjennom sikkerhetskontrollen. Og utover kvelden ser det ut til at værgudene står ham bi.

– Det er fortsatt tåke og den kommer nok til å ligge utover kvelden. Passasjerene må forvente mindre forsinkelser, men sånn som det ser ut nå, så er situasjonen i bedring, sier Andersen torsdag kveld.

Samtidig ville tilfeldighetene at nettopp torsdag er dagen Forbrukerombudet er på plass for å informere flypassasjerene om hvilke rettigheter de har, blant annet ved forsinkelser. (©NTB)