Gaustatoppen er til salgs

Forsvarsbygg vil selge forsvarsanlegget inne i Gaustatoppen. Salget omfatter 5.294 kvadratmeter med fjellanlegg, i tillegg til Gaustabanen som frakter deg nesten helt opp på 1.883 meter.

Norges flotteste utsikt kan havne på private hender når forsvarsanlegget inne i Gaustatoppen legges ut for salg. Rådmann Rune Lødøen i Tinn kommune vil unngå at området blir privatisert, skriver Telemarks Avisa.

Frist til nyttår
Forsvaret har sagt opp leiekontrakten med Forsvarsbygg. Departementene har forkjøpsrett, før Fylkesmannen i Telemark, Statsbygg og Direktoratet for naturforvaltning får tilbud om å kjøpe eiendommen.

– Er ingen av disse interessert, får Telemark fylkeskommune og berørte kommuner tilbudet. Prosessen går raskt, og de må innen nyttår ta stilling til om de ønsker å kjøpe fjellanlegget med Gaustabanen, forteller Tod Faye-Schøll i Forsvarsbygg, som mener eiendommen kan legges ut offentlig i 2013 dersom ikke stat, fylke eller kommunene er interessert.

Tog og kongeheis
Forsvarsanlegget i Gaustatoppen er en spesiell eiendom. Fjellanlegget på 5.294 kvadratmeter inneholder et lite elektrisk tog som går 850 meter inn i fjellet, før Gaustabanen løfter seg 1.040 meter i skråtunnel mot toppen, fordelt på 600 høydemeter.

Det finnes i tillegg en heis som går de siste 40 meterne opp til toppen. Denne heisen ble bygget til Kong Olavs besøk i 1977.

Markedssjef Frode Hansen i Forsvarsbygg sier fjellanlegget ikke har vært i bruk de siste årene.

– Forsvaret har sammen med Telenor tidligere hatt noe behov for bruk av anlegget i Gaustatoppen i forhold til IKT, tele og data, sier Hansen.