Ærlig sagt

AF-sjef Pål Egil Rønn sier at man har tapt stort på to prosjekter i Oslo.” – Til syvende og sist er dette min utfordring. Det dreier seg mye om styring og ledelse." Dette er direkte og klar tale.

AF har vært kjent for å ha knallhard og god styring på sine prosjekter. Tidligere var AF egentlig en stor prosjektorganisasjon, men etter hvert har selskapet utviklet seg til å bli en meget stor entreprenøraktør i norsk byggenæring. Konkurransen er kanskje tøffere en noen gang, og da er det viktig at både AF og alle andre bedrifter sørger for å ha de beste folkene sine som prosjekt- og byggeledere. En toppleder må stole på at man har full styring og kontroll på alle prosjekter til en hver tid.

Rønn sier at man ikke hadde god nok kontroll og da får man ikke gode resultater. ”Det har vært for stor strekk i laget. Disse to jobbene ble også inngått i et veldig tøft marked”, sier Rønn.

Vi har hele tiden vært opptatt av hvor viktig det er at man setter de rette folkene på rett plass. Vi har gang på gang tatt opp dette med hvor viktig prosjekt- og byggeledelse er. Alle bedrifter har opplevd at det kan være store avvik i resultat på helt like prosjekter, men hvor det kan være forskjellige ansvarlige ledere. Konsekvensene er store dersom enkeltprosjekter går helt av skaftet. For mindre virksomheter kan det bety kroken på døra.

Noen har ment at kommunikasjonsavdelingen burde ha sørget for at Rønn uttalte seg litt mer ullent. Det er vi glad for at avdelingen ikke har gjort. Slike problemstillinger må løftes frem.

I de siste årene har kommunikasjonsavdelingene i mange virksomheter eksplodert. Dette ser vi nå ikke minst i offentlig sektor. I departementene er det ofte kommunikasjonsavdelingene som vokser aller raskest. Det bygges opp en mur rundt de ansvarlige statsrådene. Ressursene settes inn på å bortforklare dårlig politikk og håpløse vedtak. Dette tjener ikke demokratiet på. Det vil heller ikke tjene byggenæringen at problemene skyves under teppet.

Når man skal lede et stort prosjekt, må man være ekspert i mange fag. Men det å være den ultimate prosjekt- eller byggeleder er ingen enkel oppgave. Et prosjekt er et meget komplisert puslespill. Man skal få mange fagmennesker til å spille sammen og i tillegg kommer det mengder med all verdens ulike produkter inn på byggeplass. Problemet er at dette skal være der til rett tid, til rett pris og til rett kvalitet.

Mange ansvarlige ledere får dette til å flyte greit, mens andre strever. Dersom noen ikke har nødvendig kontroll så er det topplederens plikt å skifte mannskap. Det kan han ikke kritiseres for.