Utslipp av boreslam fra Rana Gruber

Rana Gruber har hatt et utslipp av boreslam til Rana-elva

– Dette er en type hendelse som tas på største alvor av bransjeorganisasjonen Norsk Bergindustri, sier generalsekretær Elisabeth Gammelsæter.

– Bransjen legger stor vekt på å jobbe på samfunnets premisser og i tråd med utslippstillatelser. Hendelsen kommer også på et uheldig tidspunkt i forhold til mineralstrategi og nye prosjekter som ligger til avgjørelse hos myndighetene, sier generalsekretæren.

Norsk Bergindustri har vært i kontakt med adm. dir. Gunnar Moe ved Rana Gruber, som sier at hendelsen skjedde i forrige uke.

– Det er altså en feil framstilling fra NRK at dette har skjedd over to år. Det har pågått en prosess med å få på plass en ny utslippstillatelse over to år. Dialogen rundt dette med Klima- og forurensingstilsynet er god. Når ny tillatelse er på plass, noe som trolig skjer allerede før jul, vil det bli klart hvilke tiltak som er aktuelle, sier Gammelsæter.

Vanngjennomstrømmingen i gruva er økende, og det har vært en dialog rundt bl.a. rutiner for tømming av slambassenget. Ved tømming av dette bassenget i forrige uke kom det større mengder boreslam ut i elva. Utslippstillatelsen tillater at noe slam kommer ut, men mengden ble større enn tillatt. Selskapet beklager det inntrufne og lover at det aldri skal skje igjen.

Elva er allerede rotenonbehandlet for å bekjempe lakselus, med det resultat at alt liv forsvant.

– Slammet som er sluppet ut er svært fint, og vil trolig spre seg over et større område. Det er vanskelig å si noe om hvor raskt livet kan komme tilbake. Norsk Bergindustri avventer endelig rapport fra Rana Gruber over hva som har skjedd og hvilke tiltak som blir satt inn for å redusere skadene og for å hindre at lignende skjer igjen. Denne typen hendelser er noe ingen skal akseptere, hverken Norsk Bergindustri, myndigheter, lokalbefolkning eller andre interessenter. Og signalene fra Rana Gruber tyder på at denne bedriften heller ikke vil akseptere slike hendelser, sier Gammelsæter.