Vianova med samferdsels-BIM

Vianova Systems´ nye produktgenerasjon Novapoint 19DCM er markedets første modelleringsteknologi som muliggjør ekte «BIM for infrastruktur».

Vianov Systems mender den nye modell- og prosessbaserte prosjekteringsmåten representerer et tilsvarende paradigmeskifte i samferdselsbransjen som Building Information Modelling (BIM) har ført til i bygningsbransjen.

Novapoint 19DCM – der bokstavene DCM står for Design, Construction & Maintenance – gjør det mulig å gjennomføre en integrert, tverrfaglig og 3D-basert arbeidsmetodikk som ikke bare vil gagne plan- og prosjekteringsfasen, men også bygge- og driftsfasen. Den objektorienterte modellteknologien er utviklet for å muliggjøre komplett, kompatibel og sømløs modelleveranse, fra tidlig planlegging og bygging til drift og vedlikehold.

Novapoint 19DCM består i prinsippet av to deler: en objektbasert åpen informasjonsmodell skreddersydd for infrastruktur, og en sentral modelleringsplattform, Novapoint Basis.

Informasjonsmodellen, som er basert på fjerde generasjon Quadri-teknologi, utgjør selve I-en i BIM, og deles av alle Novapoint fagapplikasjoner for prosjektering av veg, jernbane, tunnel, bro, landskap, VA osv.

- Informasjonsmodellen inneholder ikke bare digitale objekter som definerer virkelige objekter utomhus – den omfattes også av oppgavefunksjonalitet som automatiserer arbeidsprosessen, samt verktøy til å skape, presentere, analysere og manipulere objektmodellen. Løsningens  objektkatalog består av objekter med avansert geometri som trengs for detaljprosjektering og bygging av moderne infrastruktur, heter det i en pressemlding fra selskapet.

Trafikverket i Sverige er en av flere kunder som har betatestet Novapoint 19DCM. Dorota Jensen, spesialist på datasamordning i Trafikverket, uttaler følgende om erfaringen i prosjektet E18 Arninge Resecentrum nord for Stockholm:

– Quadri-modellens formål er å være en sammenstilt modell der alle teknikkområdene samarbeider, og der ulike parter samtidig kan delta i prosjekteringen, samtidig som bestilleren har tilgang til modellen og kontinuerlig kan granske den.

– Trafikverket har identifisert flere nytteeffekter av en felles modell, som kan lede til økt kvalitet gjennom hele byggeprosessen. Vi kan enklere gjenbruke informasjon og øke prosjekteringskvaliteten. Vi kan oppdage feil tidligere og analysere endringer. Samtidig får vi bedre kostnadskontroll. En visualisert modell gir også enklere kommunikasjon mellom partene.

Foruten den sentrale Quadri informasjonsmodellen består Novapoint 19DCM av en helt ny Novapoint Basis-modul – en felles modelleringsplattform for alle fagverktøyene i Novapoint .

Novapoint Basis kan opereres både frittstående og integrert med AutoCAD-baserte Novapoint fagapplikasjoner.

Les mer om satsingen i nr 16 av Byggeindustrien.