Eiendomsbransjen jakter energityver

16. oktober vil agenter fra noen av landets viktigste eiendomsaktører gå manngard i 91 yrkesbygg over hele landet. Mer enn to millioner kvadratmeter næringseiendom skal gjennomsøkes.

Ventilasjon-, varme- og lysanlegg som ikke slår seg av. Pumper, reklameskilt og kassaapparater som står på. Det er noen av mange energityver som stjeler kilowatt-timer etter at dørene til yrkesbygget er låst og de ansatte er gått hjem.

16. oktober fra klokken 22 til 24 gjennomfører Grønn Byggallianse operasjon Fang energityven. I yrkesbygg over hele landet skal de avsløre energityver som forsyner seg fra driftsbudsjettene.

Ved å skape en felles front med store og viktige eiendomsaktører som Steen & Strøm, Entra Eiendom, Storebrand Eiendom og Sektor Eiendomsutvikling, for å nevne noen, kan vi rette fokus på enkle tiltak som kan gi store resultater. Det er bra for miljøet – og for bunnlinja, skriver Grønn Byggallianse i en melding.

Globalt bidrar bygg- og eiendomssektoren med nærmere 40 prosent av den totale mengden med menneskeskapt klimagassutslipp. Størsteparten av utslippet skjer i byggets driftsfase, etter at bygget står ferdig. Internasjonale studier fastslår at de enkleste og billigste klimatiltakene ligger i å gjennomføre tiltak ved eksisterende bygningsmasse.

Steen & Strøm gjennomførte med suksess en lignende operasjon i 2011. 143 ansatte deltok i nattevandring i alle kjøpesentrene til Steen & Strøm i Norden. En rekke forhold ble avdekket. Det ble blant annet oppdaget at en hel etasje i et garasjeanlegg var badet i lys. Blant gjengangerne var lys i trappeoppganger, TV-skjermer som kjørte døgnkonternuerlig reklame og lys i utstillinger.

Noen eksempler på energityver (estimat):

Nattstengt parkeringsanlegg nær Oslo:

- Energityv: belysning i dagmodus

- Utbytte: 63200 kWh per år ≈ 37.900 kr

Klesforretning i kjøpesenter nær Tromsø:

- Energityv: utstillingslys på om natten

- Utbytte: 11700 kWh per år ≈ 7.020 kr

Kontorbygg nær Stavanger:

- Energityv: alt lys på om natten i fire trapperom

- Utbytte: 27300 kWh per år ≈ 16.380 kr