Statsbygg bygger virtuelt nullenergibygg

Statsbygg har startet et utviklingsprosjekt som skal vise hvordan nullenergibygg kan konstrueres. Bygget skal bygges virtuelt og vises frem på en egen nettside.

- Det virtuelle prosjekt vil vise hvordan vi skal bygge i framtiden, og er viktig som læring for Statsbygg. Vi håper at hele byggenæringen vil ta del i dette underveis og nyttiggjøre seg resultatene av prosjektet, sier administrerende direktør Øivind Christoffersen i Statsbygg til Statsbygg.no.

Prosjektet vil vare ut 2014 og blir gjennomført som et byggeprosjekt i Statsbygg. Bygget skal bygges virtuelt og publikum kan følge byggeprosessen på en egen nettside.

Prosjektet vil også ha som mål å forbedre prosjekteringsverktøy som GIS, BIM klimagassregnskap.no og LCC og bruke dem på nye måter.

- Vårt mål er å kunne koble verktøyene. Det vil bidra til å kunne se flere ting i sammenheng og gjøre hverdagen enklere når vi utvikler nye byggeprosjekter, sier May Balkøy, strategi- og utviklingsdirektør i Statsbygg.

For de som er nysgjerrige på hvordan dette kan bygges helt konkret vil prosjektet fra vinteren 2013 dele informasjon med resten av byggenæringen gjennom en egen nettside for prosjektet. Det er Lavenergiprogrammet som skal formidle resultatene til resten av byggenæringen.

- Dette blir en helt ny læringsarena for byggenæringen. Her kan du være med å forme et nullenergibygg og påvirke de nye verktøyene byggenæringen vil benytte seg av i framtiden sier Guro Hauge, daglig leder i Lavenergiprogrammet.

Prosjektet vil også samarbeide med Direktoratet for byggkvalitet (DIBK) som har ansvaret for å videreutvikle regelverket for energi i bygg og forenkling av byggesaksprosesser gjennom tilrettelegging for digital saksbehandling.

17. oktober inviterer Statsbygg til et lanseringsseminar der foredragsholderne vil snakke om nullenergi, i tillegg til at det virtuelle byggeprosjektet presenteres nærmere.