Per Helge

Reagerer på umulig dokumentasjon

Boligprodusentene har søkt med lys og lykt, men finner ikke samsvarsdokumentasjon for produkter i våtrom. Man ber derfor myndighetene fjerne kravet.

– Vi klarer rett og slett ikke å svare på oppgaven, kommenterer en oppgitt adm. direktør Per Jæger hos Boligprodusentene.

Bakgrunnen for saken er at myndighetene fra kommende nyttår innfører uavhengig kontroll og hvor Boligprodusentene har avdekket at det fortsatt finnes uavklarte praktiske problemstillinger knyttet til ordningen.

I et brev til Direktoratet for byggkvalitet (tidligere BE) som administrerer ordningen, henviser bransjeorganisasjonen til temaveilederen om uavhengig kontroll som for våtrom stiller krav om ”samsvar mellom spesifikasjon av produktene membran, slukmansjett og sluk og produkter som er benyttet”. Men selv etter iherdig innsats har ikke Boligprodusentene funnet produktdokumentasjon som bekrefter slikt samsvar mellom produktene. Det finnes riktignok produktsertifisering for sluk og tekniske godkjenning fra leverandører som leverer membran og slukmansjett som ett system. Men man finner ikke dokumentasjon som bekrefter direkte samsvar mellom de tre produktene.

Boligprodusentene ber derfor om at temaveilederen for uavhengig kontroll revideres slik at det ikke lenger stilles krav om dokumentert samsvar for de omtalte tre våtromsproduktene.

Boligprodusentene lurer også på hvilken attestasjonsmodul som gjelder for øvrige produkter som berøres av uavhengig kontroll.

Foreningen henviser til at det i tiltaksklasse 2 og 3 innføres krav om uavhengig kontroll for områdene bygningsfysikk, konstruksjonssikkerhet, geoteknikk og brannsikkerhet. For utførelse krever regelverket at nødvendig produktdokumentasjon er tilgjengelig, og at produktene brukes i samsvar med forutsetningene.

Boligprodusentene ber derfor Direktoratet om å liste opp alle produktene som skal ha tilgjengelig produktdokumentasjon, og tilhørende attestasjonsmodul som gjelder for disse produktene.

– Fordi samsvar ikke kan dokumenteres, vil det i alle byggesaker oppstå åpne avvik som kommunene må ta stilling til, og hvor det ikke finnes løsninger for å lukke avviket. Siden myndighetene forventer rask reaksjon fra bedriftene når det kommer med nye krav og ordninger, ber vi om at Direktoratet også svarer raskt på denne henvendelsen, kommenterer Per Jæger som opplyser at det også er viktig med en hurtig avklaring av hensyn til forestående opplæring av aktørene i byggenæringen.