Mer enn tre milliarder til skolebygg neste år

Skolebyråd Torger Ødegaard lover milliarddryss over skolebyggene i Oslo neste år. Samtidig heves ambisjonen fra å bygge ett til to nye klasserom i uka de neste ti årene.

– Vi skal bruke mer enn tre milliarder kroner på skoler i Oslo i 2013, sier Torger Ødegaard til Bygg.no.

Oslo vokser med mellom 12 000 og 15 000 innbyggere i året, og de neste ti årene får skolene i byen 17 500 flere elever. Det krever helt nye skolebygg, samt oppgraderinger og utvidelser av dagens skoler for å skape nødvendig plass.

– Pengene skal brukes til både nybygg, rehabilitering og utbygging av eksisterende skoler, sier Ødegaard.

Under nyåpningen av den utvidede og totalrenoverte Kjelsås skole på onsdag, avslørte skolebyråden at det er mer i vente de kommende årene.

– For et par år siden sa vi at vi i snitt måtte bygge ett klasserom i uka. Med den veksten vi ser komme, har vi oppgradert tallet til to klasserom per uke de neste ti årene, sier Torger Ødegaard, som ikke legger skjul på at det er utfordringer knyttet til den store folkeveksten i byen.

– Men vi skal være glade for at vi bor i en by som folk flytter til. Mange av oss som har flyttet til byen gjorde det fordi vi hadde lyst til å bo her, og selv om det finnes noen utfordringer, så er det grunnleggende positivt at vi blir flere, mener Torger Ødegaard.

– Dere er i gang med å heve standarden på skolebyggene i Oslo, noe også prosjektet på Kjelsås viser. Men fremdeles har dere utfordringer?

– Vi har investert mer enn 15 milliarder i skolebygg de siste ti årene, så hvis det er noe Høyre har satset på etter at vi overtok byrådsmakten 15. Januar 1997, så er det skolebygg. Det er ingen andre sektorer hvor det er investert så mange milliarder over så mange år.

– Men det er riktig at vi fortsatt ikke kan stå her å si at alle bygg er fantastiske, og med den enorme befolkningsveksten som vi opplever kan vi ikke si at jobben er gjort. Det kan vi aldri, sier Ødegaard.

Ordfører Fabian Stang mener Oslo er i en privilegert situasjon som kan bruke over tre milliarder kroner på skoler bare det neste året.

– Det er disse elevene som utgjør morgendagens samfunn, og det er nettopp derfor det er så stor politisk vilje til å bygge for dem. Og vi skal ikke glemme at det er fantastisk at vi bor i en by og et land der vi har anledning til å gjøre det. I Spania river de ned det de har startet på, mens vi kan gjennomføre. Vi er utrolig privilegert, sier Fabian Stang.

Samtidig påpeker han at byggene bare er et utgangspunkt for læring.

– Bygg er en viktig start, men det er først og fremst innholdet i skolene som teller, legger Stang til.