Regnvær har gitt rekordlav strømpris

Det settes regnrekorder, og vannmagasinene fylles opp. Prisen på strøm er nå kuttet til en firedel, og kraftprisen vil trolig holde seg lav.

Kraftbørsen Nord Pool som selger strøm til energiverk i hele Norden, solgte strøm til 6,9 øre per kilowatt time forrige uke. I fjor på samme tid var prisen 27,8 øre, skriver Stavanger Aftenblad.

Alt regnet har gitt økt tilsig i vannmagasinene, og mer vann i magasinene betyr billigere strøm. For familier kan det første halvårets strømregning bli 3.000 kroner lavere enn i fjor.

– Markedet er veldig væravhengig. Når vannstanden i magasinene er høy, slår det tilbake på prisene, sier Stina Johansen i Nord Pool.

Mandag var prisen hos Fjordkraft 8,73 øre for en kilowattime strøm. Snittprisen var over 22 øre i juni. Sammenlignet med i fjor sommer er prisen redusert med over 50 prosent, sier administrerende direktør Sverre Gjessing i Fjordkraft.

Ved siden av været, bidrar også den økonomiske krisen i Europa til å presse kraftprisen nedover.

Hos Lyse tror man strømprisen vil holde seg lav lenge, og i alle fall langt under normalnivået de siste årene.

– Strømprisen blir høyere, men ikke høy. Selv om kraftprisen stiger 20 øre, vil strømmen fortsatt være billigere enn vanlig, sier konserndirektør Ole Gabrielsen i Lyse til avisen.